Boetes voor ontbreken energielabel gaan fors omhoog

Geschreven door Leonie de Wit op 12 november 2021

De boetes voor het ontbreken van een energielabel bij de verkoop van een woning of bedrijfspand gaan fors omhoog. Met ingang van deze maand betalen woningeigenaren 435 euro en eigenaren van bedrijfspanden 870 euro. Dat was 170 en 340 euro.

Bij de verkoop van een woning of bedrijfspand moet er altijd een geldig energielabel worden overhandigd aan de koper. Sinds begin dit jaar kan dit niet meer online worden besteld voor weinig geld, maar moet een energie-inspecteur worden ingeschakeld. Die komt de situatie thuis bekijken. De kosten zijn daardoor opgelopen tot ongeveer 190 euro.

Energielabel verplicht
Als je je huis wilt verkopen of verhuren, is het hebben van een definitief energielabel verplicht. De reden daarvan is dat het voor iedereen in één oogopslag duidelijk is hoe zuinig de woning is. Voor een huurder of koper is dat relevant, omdat een zuinige woning lager is in kosten en beter is voor het milieu. Een huis met een groen energielabel kent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Daarbij heeft het label invloed op de verkoopprijs.

De hoogste klasse van het energielabel is klasse A, ofwel groen en zeer zuinig. Je woning scoort goed op een aantal punten, waaronder een goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en de aanwezigheid van zonnepanelen. Met het energielabel ontvang je een document waarin al deze punten staan beschreven en eventuele verbeteringen.

In 2015 hebben alle huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Deze kun je voor jouw woning vinden op www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel. Het voorlopige energielabel is kosteloos en slechts voor je eigen inzicht. Handig om te weten als je je woning energiezuiniger wilt maken!
Ga je je woning verkopen of verhuren, dan is een definitief label dus verplicht. Er staan zelfs boetes op het ontbreken van een label bij verkoop of verhuur.

Jouw huis energiezuiniger maken?
Of je nu gaat verkopen of in je eigen woning blijft wonen, een energiezuinig huis heeft hoe dan ook voordelen. Vooral op de lange termijn: een goede isolatie kan je na een aantal jaar wel duizenden euro’s besparen op je energierekening! Maar ook kan het van invloed zijn op jouw hypotheekrente. Ga aan de slag en kijk op www.verbeterjehuis.nl naar wat je kan doen.

Vragen over dit onderwerp?
Heeft u meer vragen of wilt u sparren over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

Boetes voor ontbreken energielabel gaan fors omhoog
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond...
Bekijk overzicht