Beton-ciré: in elke ruimte van je huis

Beton-ciré: in elke ruimte van je huis

Geschreven door Leonie de Wit op 23 september 2021

Je hebt ze vast gezien, die mooie industriële badkamers met een betonlook muur. Meestal is dit gemaakt van beton ciré. Beton Ciré is verfijnd, flexibel en sterk en het heeft een authentieke look. De Fransen en Romeinen gebruikten het al om bruggen af te dichten, dus nieuw is het zeker niet. Benieuwd hoe je het kunt toepassen in jouw woning.

industrieel chique

Beton-ciré is een uit Frankrijk afkomstige betonstuc met een korrelige structuur. De letterlijke vertaling is 'geweven beton'. Ooit was beton vooral bestemd voor fabriekspanden en garages, maar tegenwoordig is het ruwe materiaal niet weg te denken uit hippe interieurs. Het bestaat uit gemalen kiezelstenen en zand en er zit een speciale hars in die het beton flexibel maakt, maar er wel voor zorgt dat het hard wordt. Je kunt er eigenlijk van alles mee doen, van de muur, tot vloer en de wastafel.

Beton-ciré in de keuken of badkamer

Deze stuc is ideaal voor de keuken of de badkamer, omdat het compleet waterdicht is. Beton-ciré is water- en oliebestendig dankzij een speciale coating. Hierdoor is het een ideaal product voor de natte ruimtes in huis, ook op de vloer. Het aanbrengen van beton-ciré is vrij eenvoudig en het materiaal hecht zich zelfs aan gladde tegels. Handig dus voor het opknappen of renoveren van bijvoorbeeld een oude badkamer. Slopen hoeft niet, je kunt gewoon over de oude lagen heen werken. Beton-ciré wordt met de hand aangebracht en geeft daarom een ruw effect, je kunt zo elke look maken die je maar mooi vindt.

Voordelen van beton-ciré

Zoals gezegd, kun je er eigenlijk van alles mee doen. Het materiaal kan op elke ondergrond worden aangebracht. Denk aan gipsplaten, oud tegelwerk, hout en zelfs metaal. Het stuclaagje wat je aanbrengt is ongeveer 3 mm dun. Een groot voordeel bij het gebruik op vloeren. Doordat het laagje zo dun is, ontstaan er geen grote hoogteverschillen en hoeft bijvoorbeeld een deur in de meeste gevallen niet ingekort te worden.

Diverse effecten

Je kunt diverse sferen creëren. Zo kun je het heel glad aanbrengen voor een moderne uitstraling, maar ook op een tadelakt-achtige wijze voor een Oosters effect. De verschillende effecten en nuances zijn aan te brengen met een speciale spaan. Je kunt tot wel 50 kleuren mengen. Hoewel beton een koele uitstraling heeft, hoeft het zeker geen kille bedoening te worden. Meng een beetje beige erdoorheen en je krijgt dat typische Ibiza of Bali-sfeertje. Zachte tegels en warme accessoires maken het geheel af.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie