Besparen met een groendak

Besparen met een groendak

Geschreven door Leonie de Wit op 29 augustus 2022

Het is goed voor het milieu, geeft verkoeling en zorgt een betere afwatering; een groendak biedt veel voordelen. Maar wist je ook dat je kunt besparen met een groendak? Wij leggen het uit.

De interesse in groendaken is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Wanneer je al zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan zou je die prima kunnen combineren met beplanting. Zwarte EPDM-bedekking wordt in de zomer erg warm, en zonnepanelen presteren minder goed als ze te heet worden. Met bijvoorbeeld een sedumdak houd je de temperatuur lager en wordt het rendement van je panelen dus hoger.

Wat is een Groendak
Een groendak is een dak dat bedekt is met planten. Een groendak is meer dan alleen maar een tuin boven je hoofd. Een groot voordeel van groendaken is dat ze neerslag grotendeels tegenhouden en deze neerslag daarna via verdamping weer afgeven, waardoor de kans op overstroming verkleint. Van al het water dat op een groendak terecht komt, belandt uiteindelijk slechts de helft in de riolering. Ook hebben groendaken een positief effect op het ecologisch welzijn. Zo biedt een groendak bijvoorbeeld schuil- en broedplaatsen voor vogels, insecten en ga zo maar door. Daarbij draagt het bij aan een beter leefmilieu en verhoogd zuurstofgehalte in de omgeving. Tenslotte zorgen groendaken voor extra geluidsisolatie. De lawaaihinder van neerslag en hagel, maar ook van omgevingsgeluiden zal sterk afnemen.

Meer rendement zonnepanelen
Wist je dat je het rendement van je zonnepanelen kunt verhogen met een groendak? Op deze manier kun je dus nóg meer energie opwekken. In de zomer kan de temperatuur op een zogeheten bitumen dak (een zwart plat dak) oplopen tot wel 85°C. Een groendak daarentegen bereikt iets van 35°C. De laag sedumplantjes heeft dus niet alleen een verkoelend effect in de ruimtes onder het groene dak, maar zorgt ook nog voor een hoger rendement van de zonnepanelen. Zonnepanelen hebben namelijk het beste rendement bij een omgevingstemperatuur onder de 25°C. Een groen dak warmt dus minder snel op, waardoor je zonnepanelen langer op hun maximale capaciteit kunnen blijven werken. Hierdoor leveren ze meer rendement op, en dat scheelt weer in de portemonnee.

Subsidie voor Groendaken
Voor het aanleggen van een groendak kun je subsidie aanvragen. Deze regelingen verschillen wel per gemeente: ‘Bij de ene gemeente kun je al terecht vanaf 10 vierkante meter, terwijl ergens anders de grens misschien op 30 vierkante meter ligt’, legt financieel adviseur Jacco Groenewoud uit. ‘Je kunt ook samen met je buren iets afspreken. Vaak voldoe je met zo'n gezamenlijke aanvraag ook aan de voorwaarden. Daarnaast scheelt het natuurlijk nog in bijvoorbeeld de transportkosten.’

Advies nodig?
Wil jij meer advies over het verduurzamen van jouw woning en eventuele subsidies? Onze adviseurs staan klaar voor al jouw vragen.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie