Beleggingspanden, verhuurhypotheken en taxaties

De afgelopen jaren is beleggen in woningen voor de verhuur steeds populairder geworden. En ook nu blijft de vraag onverminderd hoog. Even was er de angst dat beleggers zich zouden terugtrekken uit de woningmarkt, vanwege de opkomende coronacrisis.

Voornamelijk particuliere beleggers die verhuurden aan expats kregen het heet onder de voeten. Expats zeiden de huur op, de woning kwam leeg te staan en er was niet snel een nieuwe huurder. Er kwamen meer woningen op de markt, doordat beleggers gingen verkopen. Ondertussen bleken banken terughoudender met verhuurhypotheken: rente gingen omhoog en de maximale leensom omlaag.
Maar de paniek bleek slechts een impuls en de markt herstelde zich snel. Banken hebben de maatregelen teruggedraaid en de verhuurhypotheken gaan zelfs beter dan voorheen.

Bereid je als startend belegger goed voor… Start met een taxatie
Veel beleggers zoeken een pand, kopen het aan en gaan in gesprek met de financieel adviseur. De adviseur zorgt vervolgens voor een taxatie, want die heeft de bank tenslotte nodig. “Absoluut de verkeerde volgorde”, zegt Sytske Kooijman, taxateur bij Ooms. Want het is van grote waarde dat je volledig op de hoogte bent van alle facetten van de woning, hetgeen je bent dankzij een taxatierapport. Sytske Kooijman: “Als regionaal expert in verhuurhypotheken hebben wij onze processen zo ingericht dat we snel en tegen een reëel tarief een rapport kunnen leveren.” Iets wat uniek is in deze branche, omdat alle taxateurs van Ooms gespecialiseerd zijn in zowel commercieel vastgoed als woningen. Daarnaast verdiept de taxateur zich in de regels per gemeente, want die verschillen. En behoed een taxatie je voor verrassingen die je graag op tijd weet. Sytske: “Als kenner in de regio weten we dat er soms bijvoorbeeld in een akte staat dat er een eeuwigdurende zelfbewoningsplicht is en je de betreffende woning dus helemaal niet aan iemand anders mag verhuren. We wijzen startende beleggers hier meteen op.”

Het is belangrijk dat je weloverwogen en volledig geïnformeerd een beslissing kan nemen en daarom is het inwilligen van een eerlijk en transparant rapport erg nuttig. De taxateur brengt je op de hoogte van de regels die de huurwet met zich meebrengt, zoals onder meer de maximale huurprijs, het maximaal aantal bewoners en de voorwaarde van een huurovereenkomst. Een taxatie laten uitvoeren voor de verhuurhypotheek is dus een actie met veel voordelen die van groot belang zijn in je proces.

Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je vragen?
Vul voor het opstellen van een valide taxatierapport het formulier in op de pagina huis taxeren of neem contact op via taxatie@ooms.com of bel naar 010 – 424 88 88.


Bron: nu.nl

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis waard is, maar het komt voor dat ze er flink...
Is jouw huis meer waard geworden? Dan kunnen jouw maandlasten omlaag

Is jouw huis meer waard geworden? Dan kunnen jouw maandlasten omlaag

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen. De kans is dus groot dat jouw woning meer waard is geworden. Hierdoor wijzigt de verhouding tussen je hypotheekschuld en de...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie