Bedrijfsleven na Brexit: strijd voor aantrekkelijk vestigingsklimaat in Nederland!

Geschreven door Jeroen van der Meer op 24 juli 2020

Eind 2019 zijn we er allemaal getuigen van: het Verenigd Koninkrijk stapt definitief uit de EU. Nederland begint met het afschalen van de voorbereidingen voor een harde Brexit en Rotterdam gaat hier in mee. Ondertussen duikt er in diezelfde periode een klein berichtje in de kranten op over een mysterieus virus, ergens in een stad in China. Hoe dit virus zich vervolgens ontwikkelde tot een eerste pandemie en dwars door de moderne samenleving trok, is inmiddels bekend. Maar dat deze pandemie ongemerkt de aandacht heeft afgeleid van toch een urgent aanstaand economisch gevaar, doet mij verbazen.

Meer dan twee maanden zijn we verstijfd geweest van angst en hebben we niet verder gekeken dan de dag van morgen. Weinig ondernemers durfden over het coronavirus heen te kijken. Maar in het Verenigd Koninkrijk, waar ze economisch net zo erg - of misschien nog erger - zijn getroffen, heeft men er voor gekozen een fiscaal aantrekkelijk vestigingsbeleid te ontwikkelen. Terwijl wij als Nederland én als Rotterdam even niet opletten, steekt Londen er tijd in om onze kroonjuwelen over te halen zich aan de overkant van de Noordzee te vestigen. Na de overdonderende aankondiging van Unilever om de oversteek te maken, heeft ook Shell door laten schemeren na te denken over haar vertrek uit Nederland. Het is nog maar een overweging, zegt Shell zelf, maar ik verwacht dat ze al verder zijn in dit plan, dan eenieder van ons kan denken.

Bij een vertrek uit Nederland laten deze giganten een grote leegte achter in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Niet alleen komen er aanzienlijk wat kantoormeters op de markt, het gaat ook een enorme impact hebben op de huizenmarkt, vooral in de sector van de expats. Daarbij maakt het verlies van dergelijke concerns een aantal gevestigde instituten in Nederland van minder belang. Zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse en Engelse School: veel kinderen van Unilever- en Shell-medewerkers maken gebruik van dit onderwijs. Ook in de verhuurmarkt ten behoeve van shortstay zal het vertrek voelbaar zijn. Voor de Rotterdamse luchthaven wordt vooral de afwezigheid van Shell een klap, aangezien op dit moment de luchtvloot van Shell hier gevestigd is als haar homebase. Veel van de zakelijke luchtvaartbewegingen die hier naar toe vliegen, hebben dan wellicht een minder groot belang om een bezoek te brengen aan Rotterdam of Den Haag.
Op een kleinere schaal gaat deze ontwikkeling ook een rol spelen voor bedrijven in het Rotterdamse havengebied. Daardoor kunnen we in de Rotterdamse regio wel eens een heel uitdagende tijd tegemoet gaan, want de Engelsen zijn straks niet gebonden aan het beperkte Europese mededingingsbeleid.


Niet afschalen, maar opschalen

We dienen ons in Nederland – en zeker in Rotterdam – hard te maken voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor nationale en internationale bedrijven, voordat het te laat is. Passief afwachten tot het Verenigd Koninkrijk kiest voor een harde Brexit-handelsdeal, gaat Rotterdam niet in de koude kleren zitten. Van de schade van COVID-19 herstellen we vroeger of later, maar ons als land en stad niet sterk positioneren in de handelsmarkt, gaat vele malen meer economische pijn doen dan we ons ooit kunnen voorstellen. Daarom roep ik bij deze het bedrijfsleven op om met de overheid een charme offensief te beginnen om ons in de picture te spelen voor dat aantrekkelijke vestigingsbeleid in Rotterdam.
Geef die bedrijven geen keuze tussen het Verenigd Koninkrijk of Nederland: Nederland moet geen optie zijn, maar een zekerheid!


Wij als Ooms Makelaars bedrijfshuisvesting zijn er hoe dan ook klaar voor. Heeft u vragen over welke gevolgen de Brexit voor u heeft? Wilt u uw ideeën delen of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag. Via telefoon, videobellen of op kantoor. Bel ons op 010 – 424 88 10 of mail naar bog@ooms.com.

Bedrijfsleven na Brexit: strijd voor aantrekkelijk vestigingsklimaat in Nederland!
Jeroen van der Meer
Neem contact op met Jeroen

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Een internationale logistieke organisatie heeft ca. 18.000 m² aan verhard buitenterrein gehuurd in Raamdonksveer. Het terrein in Raamdonksveer zal worden gebruikt voor de opslag van...
Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Het voorstel Delftseblok is door de gemeente Rotterdam uitgekozen als winnaar van de openbare marktselectieprocedure Delftsestraat-West. Vier panden uit de Rotterdamse wederopbouwperiode worden...
Bekijk overzicht