5 redenen waarom je als starter voor nieuwbouw moet gaan

Geschreven door Leonie de Wit op 8 december 2021

Twijfel je tussen het kopen van een nieuwbouwhuis en het kopen van een bestaande woning? Het kopen van nieuwbouw kan behoorlijk voordelig voor je uitvallen. Want naast dat het huis gelijk helemaal af is en naar jouw smaak, zijn er nóg 5 grote voordelen van het kopen van nieuwbouw voor jou als starter.

Geheel naar eigen smaak
De eerste is eenvoudig te bedenken, maar evengoed waardevol. Als eerste eigenaar van jouw woning, bepaal je veel helemaal zelf. Van indeling, tot inrichting en van tuin tot soms zelfs de plek van stopcontacten aan toe. Afhankelijk van het project kun je behoorlijk wat inspraak hebben op de indeling van het huis. Met een meerwerklijst geeft de aannemer een lijst met opties die je kunt kiezen. Dat scheelt verbouwen achteraf.

Vrij op naam
Een nieuwbouwwoning koop je meestal vrij op naam. Dat betekent dat je geen extra kosten voor de nieuwbouwwoning hoeft te betalen. Oftewel, je betaalt geen kosten koper zoals bij een bestaand huis. De advies- en bemiddelingskosten en de hypotheekaktekosten dien je uiteraard wel te betalen. De overdrachtsbelasting of taxatiekosten hoef je niet te betalen. En dat scheelt behoorlijk!

Minder rente
Tijdens de bouw van je woning, betaal je minder rente. Het geldt van je hypotheek zit op dat moment in het bouwdepot van het huis. Hieruit wordt in fases geld genomen voor de bouw van het huis. Zo betaal je hypotheekrente aan de bank, maar tegelijkertijd ontvang je ook depotrente voor het geld in het bouwdepot. In het begin van de bouw zit er nog veel geld in het bouwdepot, waardoor je ook aardig wat rente terug krijgt.

Hogere financiering bij duurzame woning
Nieuwbouwwoningen worden duurzaam gebouwd. En wanneer je voor een energiezuinig huis gaat, mag je 9.000 euro meer lenen op basis van je inkomen. Bij nul op de meter is dit bedrag zelfs 25.000 euro. De overheid moedigt duurzaamheid namelijk aan, en terecht. Daar komt nog eens bij dat een energiezuinige woning, zorgt voor een lagere energierekening. Dat kan zeker in deze tijd nogal van pas komen.

Geen overbiedingen
De gekte op de woningmarkt, zorgt ervoor dat mensen elkaar aftroeven door meer op een huis te bieden. De verkoopprijs op Funda, lijkt een ‘vanaf-prijs’ te zijn geworden. Dit geldt niet voor een nieuwbouwhuis. Hierbij wordt er namelijk geloot. Wanneer je ingeloot bent (vaak na het tonen van een haalbaarheidscertificaat), is het huis dus van jou. Zonder dat je teveel betaalt voor de woning. Hoe fijn is dat?

Wil jij graag een nieuwbouwhuis kopen en ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen? Wij rekenen het graag voor je uit. Ook geven we je graag tips en adviezen waar op te letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

5 redenen waarom je als starter voor nieuwbouw moet gaan
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 1

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 1

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond...
De Woonbeurs Rotterdam 2024 was een succesvol evenement!

De Woonbeurs Rotterdam 2024 was een succesvol evenement!

Afgelopen weekend was het weer tijd voor De Woonbeurs in het WTC-gebouw in Rotterdam. Dé beurs waar je alles vindt wat je nodig hebt om van jouw droomwoning werkelijkheid te...
Bekijk overzicht