Waar let een taxateur op tijdens het taxeren?

Veel mensen denken dat de opname van de woning het hele taxeren is, maar feitelijk is het maar klein deel van het werk. Het ‘grote’ werk zit in het rechercheren van alle gegevens zoals het kadaster, bewijs van eigendom, eventueel erfpacht, bestemmingsplannen, de eventuele VvE, het zoeken van vergelijkbare verkopen, etc.
De opname is een klein deel, maar toch ook een belangrijk deel, want het is waar eventuele kopers enthousiast van worden of juist op afknappen.

Tijdens een opname kijkt de taxateur naar:
- de afwerking van wanden, vloeren, plafond
- schilderwerk en buitenonderhoud
- uitrusting van keuken en badkamer
Daarnaast kijkt hij ook naar de omgeving en bijvoorbeeld het uitzicht.

En almaar met de vraag in het achterhoofd: wat vind de markt hiervan? Vindt men dit goed of gaan ze het meteen veranderen? En zo ja, hoeveel gaat dat kosten?
Al die gegevens worden vervolgens gebruikt in het vergelijken met gelijksoortige woningen die eerder verkocht zijn. En op basis daarvan wordt uiteindelijk de waarde bepaald.

Bekijk de uitleg in de vierde aflevering van 'Taxeren met Leen'!

Waar let een taxateur op tijdens het taxeren? Is deze vraag beantwoord?
Zo niet of heb je een andere vraag? Stel deze dan aan een van onze ervaren taxateurs via taxaties@ooms.com of bel naar 010 – 424 88 88.

Heb je een erkend taxateur nodig?
Klik hier en neem vrijblijvend contact met ons op.

Sytske Kooijman
Neem contact op met Sytske

Gerelateerde artikelen over: Huis taxeren

Woning taxatie bij een scheiding

Door een taxatie ken je de huidige waarde van je woning én alle bijzonderheden. Zodra je weet wat de waarde van jouw woning is, kun je bepalen of het rendabel is om je partner uit te...

Wat doet een taxateur?

Wat een taxateur feitelijk doet is het uitspreken van een verwachting over de marktwaarde van een woning op dat moment. Voordat hij die verwachting kan uitspreken, verzameld hij eerst allerlei...