Is een waardebepaling hetzelfde als een taxatie?

Is een waardebepaling hetzelfde als een taxatie?

Geschreven door Sytske Kooijman

Een waardebepaling is niet helemaal hetzelfde als een taxatie. De voornaamste overeenkomst is de marktwaarde van de woning. Die zou bij beide gelijk moeten zijn. Maar de uitvoering van een waardebepaling en taxatierapport is heel anders.

Een taxatierapport is een uitgebreid document waarbij op veel onderdelen recherchewerk heeft plaatsgevonden. Alle gegevens van de betreffende woning staan er uitgebreid in. Als je het taxatierapport hebt gelezen, weet je precies wat tot de waarde van de woning heeft geleid.
Bij de waardebepaling worden de details niet vermeld. Je hoopt dat de taxateur dat werk allemaal wel gedaan heeft, maar dat weet je niet zeker. Wil je een hypotheek aanvragen of geld lenen voor de financiering van bijvoorbeeld een verbouwing? Dan heb je aan een waardebepaling niet genoeg, maar heb je echt een taxatierapport nodig. Banken nemen namelijk geen waardebepaling aan en voor taxateurs die aangesloten zijn bij het NRVT (zoals de taxateurs van Ooms) is het zelfs niet toegestaan een waardebepaling af te geven.
Anders is dat bij waardeverklaring bij verkoop: dat mag wel.

Bekijk de uitleg in de zevende video van 'Taxeren met Leen'!

Is een waardebepaling hetzelfde als een taxatie? Is deze vraag beantwoord?
Zo niet of heb je een andere vraag? Stel deze dan aan een van onze ervaren taxateurs via taxaties@ooms.com of bel naar 010 – 424 88 88.

Heb je een erkend taxateur nodig?
Klik hier en neem vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie