Hoofdstuk 1

Wat zijn de meest gekozen particuliere verzekeringen?

Aansprakelijkheidsverzekering
Particuliere verzekeringen zijn eigenlijk alle verzekeringen die een persoon voor zichzelf afsluit om zich voor onvoorziene kosten te behoeden.
Een daarvan is de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). Deze zorgt ervoor dat je verzekerd bent wanneer je schade veroorzaakt aan een ander. Dit kan zowel materiële schade als verwondingen aan een ander zijn. Wanneer je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, moet je de schade uit eigen zak terugbetalen en kunnen de kosten erg hoog oplopen.
Er is veel keuze wat betreft het afsluiten van een AVP en ze verschillen ook erg van elkaar. Het is daarom aan te raden om je goed te oriënteren en de polisvoorwaarden te vergelijken, te bekijken wat het eigen risico is en hoeveel de dekking is. Er kan namelijk verschil zitten tussen wat wel en niet meeverzekerd is.


Rechtsbijstand
Ga je een nieuwbouwwoning kopen, dan is daaraan voorafgaand het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering zeker aan te raden. Hierbij is het belangrijk dat de module wonen is verzekerd. De rechtsbijstandsverzekeraar biedt juridische hulp bij geschillen die betrekking hebben op jouw woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fouten in de bouw van jouw nieuwbouwwoning, een conflict met de VvE, een verkeerd opgeleverde nieuwe keuken of een aannemer of loodgieter die zich niet aan de afspraken houdt. Ook conflicten met de buren vallen onder de dekking.


Opstalverzekering
Wanneer je een hypotheek afsluit bij de bank, dient je woning als onderpand van deze lening. De geldverstrekker eist hiervoor het afsluiten van een opstalverzekering wat deze particuliere verzekering een verplichte verzekering maakt.

Schade aan je woning door onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, storm of inbraak is erg vervelend en deze verzekering dekt deze schade. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld schade aan de muren, het dak, sanitair, glas (ramen) en zonnepanelen.

Let hierbij wel op dat deze verzekering de kosten niet dekt wanneer je woning achterstallig is onderhouden. Ook zijn er verzekeraars die bepaalde eisen stellen aan het materiaal waarvan de buitenwanden en het dak is gemaakt. Wanneer het dak is bedekt met riet, is de kans groot dat de verzekeraar hiervoor niet uitkeert mocht daar iets mee gebeuren.


Inboedelverzekering
Het is een geruststellende gedachte wanneer je weet dat je (waardevolle) spullen in je woning verzekerd zijn. Een inboedelverzekering lijkt wellicht op een opstalverzekering, maar hier zit wel degelijk verschil in. Het afsluiten van een inboedelverzekering is namelijk niet verplicht, maar valt wél aan te raden (ook wanneer je in een huurwoning woont). Onder inboedel verstaan we alle spullen die los in de woning staan. Je kunt hierbij denken aan meubels, elektronica, fietsen maar ook kostbare spullen zoals sieraden zijn vaak (deels) meeverzekerd. Deze verzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent tegen schade, brand en lekkage aan spullen in je woning.


Woonlastenverzekering
Met een woonlastenverzekering voorkom je dat je je hypotheek niet meer kunt betalen als gevolg van arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Omdat je inkomen daalt, maar je woonlasten niet, helpt deze verzekering jou om gedurende een periode (een deel van) de maandelijkse hypotheeklasten te betalen.


Overlijdensrisicoverzekering
Het is iets waar je misschien niet gelijk aan denkt, maar wat wel belangrijk is om bij stil te staan. Het afsluiten van een overlijdensriscoverzekering als particulier is wettelijk niet verplicht, maar wanneer je een hypotheek afsluit kan je hypotheekverstrekker deze wel verplichten. Dit doen zij zodat ze verzekerd zijn dat jouw hypotheek alsnog wordt afgelost als je vroegtijdig komt te overlijden.
Wanneer je een hypotheek wilt met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering niet meer nodig. Let op: sommige geldverstrekkers eisen wel een overlijdensrisicoverzekering bij hypotheken met NHG. Gaat het om een hypotheek zonder NHG? Dan verschillen de eisen per geldverstrekker. Laat je informeren door een ervaren financieel adviseur.
Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat jouw nabestaanden financieel verzorgd achterblijven na jouw overlijden.


Autoverzekering
Iedereen die in Nederland een auto bezit en hiermee rijdt, is wettelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten. Je bent hiermee verzekerd voor schade die je aanricht bij een ander. Je bent namelijk als autobestuurder wettelijk aansprakelijk voor die schade en moet hiervoor verzekerd zijn. Deze verzekering dekt dus niet de schade aan je eigen auto, maar is er om de schade die je bij een ander veroorzaakt te dekken. Het afsluiten van een autoverzekering kan heel makkelijk online gedaan worden. Ook hierbij, zoals bij elke verzekering, is het aan te raden verschillende verzekeraars met elkaar goed te vergelijken.


Reisverzekering
De meeste van ons gaan weleens op vakantie naar het buitenland. Het is hierbij aan te raden om, voordat je naar het buitenland vertrekt, een reisverzekering af te sluiten. Deze zorgt ervoor dat je gedekt bent wanneer je hulp nodig hebt bij onvoorziene omstandigheden. Denk hierbij aan een ongeluk of autopech in het buitenland. Je kunt ervoor kiezen om een kort- of doorlopende reisverzekering af te sluiten. Hierbij is het slim om na te gaan of je niet vaak of juist regelmatig op vakantie gaat. Het handige van een doorlopende reisverzekering is dat je niet voor iedere vakantie die je boekt een losse reisverzekering hoeft af te sluiten. Bij een kortlopende reisverzekering moet dat wel.

Hoofdstuk 2

Hoe sluit je een particuliere verzekering af?

Het afsluiten van een verzekering kan soms lastig zijn. Er zijn immers ontzettend veel aanbieders van verzekeringen. Het is als eerste aan te raden om je eigen (woon)situatie en behoeftes goed in kaart te brengen. Onze verzekeringsadviseurs willen jou hier graag bij helpen. Met 10 vestigingen in de regio, ervaren adviseurs en keuze uit 15+ verzekeraars wordt het maken van de juiste keuze makkelijker.

Wanneer je voor jezelf helder hebt welke risico’s je wilt afdekken en welke bezittingen of aspecten van je leven je wilt verzekeren, is het tijd om (online) verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Onderzoek goed welke partijen er zijn die goed aangeschreven staan en dekking bieden voor jouw behoeftes. Vergelijk hierbij premies, dekkingsopties en of het bedrijf goed aangeschreven staat. Doorgaans kun je zelf online in een aantal minuten een verzekering afsluiten, wat erg handig kan zijn. Wanneer je toch graag wilt dat een expert op het gebied van verzekeringen met je meekijkt zodat je de juiste keuze maakt, dan kunnen onze verzekeringsadviseurs jou hierbij helpen. Na een verzekeringscheck waarin we goed in kaart hebben gebracht wat jouw wensen zijn, kunnen wij een passend verzekeringsvoorstel maken. Aan de hand van een eenvoudig overzicht met de verschillende aanbieders, kun je gemakkelijk de juiste verzekering(en) kiezen. Zodra je een keuze hebt gemaakt, lopen we samen nog één keer alle voorwaarden door en gaan we de verzekeringen voor je afsluiten. Heb je in de toekomst nog vragen of wil je een schade melden, dan kun je voortaan altijd bij jouw persoonlijke verzekeringsadviseur terecht.

Hoofdstuk 3

Tips bij het afsluiten van een particuliere verzekering

Een verzekering afsluiten is een (extra) financiële verplichting welke maandelijks terugkomt. Om toch wellicht wat geld te besparen hebben wij onderstaand een aantal tips voor je;

  • Check of je dubbel verzekerd bent

Wanneer je in andere fases van je leven komt, zal je merken dat er onbewust steeds meer verzekeringen bijkomen die je afsluit. Sommige verzekeringen lijken zelfs op elkaar, waardoor de kans aanwezig is dat je voor sommige schades dubbel verzekerd bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische zorg in het buitenland welke verzekerd worden door zowel je zorgverzekering als je reisverzekering. Hierdoor is het aan te raden om te controleren welke verzekeringen je allemaal hebt en of je bepaalde verzekeringen kunt schrappen. Let op: een zorgverzekering en autoverzekering (voor autobezitters) zijn in Nederland altijd verplicht. De verzekeringen die aan te raden zijn, is een opstalverzekering-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering.

  • Kijk of je autoverzekering goedkoper kan

Het is aan te raden om elk jaar te controleren of je autoverzekering goedkoper kan, omdat de premies hiervan regelmatig veranderen. Ook wordt je auto natuurlijk steeds ouder en heb je wellicht meer of minder schadevrije jaren. Dit alles bij elkaar zou zomaar kunnen betekenen dat een andere autoverzekering beter bij je past en voordeliger is dan die je nu hebt. Wanneer je merkt dat je minder vaak de auto pakt, vanwege bijvoorbeeld het niet meer elke dag aanwezig te hoeven zijn op kantoor of je pakt gewoonweg minder vaak de auto vanwege de benzinekosten, dan kan je dit ook aangeven bij je autoverzekeraar! Als je minder kilometers per jaar rijdt, kan bij veel verzekeraars de premies omlaag.

  • Vergelijk jaarlijks verzekeringen

Het is aan te raden om nooit de eerste de beste verzekering af te sluiten, maar altijd kritisch te kijken naar wat het beste bij je past. Het kan zo zijn dat je wensen en situatie voor de verzekering in de loop der tijd veranderen. Hierdoor kan het zo zijn dat een andere verzekeringsmaatschappij voor jou nu goedkoper is en beter bij je past dan je huidige. Het is daarom aan te raden om jaarlijks een vast moment te kiezen waarom je goed naar je huidige verzekeringen kijkt of deze nog wel passen bij je wensen en situatie. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je kinderen het huis uitgaan, als jij verhuist of er iemand bij je intrekt.

  • Controleer of je niet over verzekerd bent

In sommige gevallen kan het zijn dat je juist oververzekerd bent. Dit wil zeggen dat je voor een hoger bedrag dan nodig bent verzekerd. Hier ligt bij uitstek de kans om te besparen op je verzekeringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering. Je verzekering heeft een dekking tot €100.000, terwijl je inboedel maar €50.000 waard is. Wanneer er iets met je inboedel gebeurt, dan krijg je maar €50.000 uitgekeerd, terwijl je wel premie betaalt voor het hogere bedrag. Verstandig dus om de dekking van je verzekering bij te stellen!

Nog niet het antwoord kunnen vinden waar je naar op zoek was? Zoek hieronder in onze kennisbank naar andere relevante artikelen die betrekking hebben op particuliere verzekeringen. Of neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.