Wat is een nieuwbouwdepot

Wat is een nieuwbouwdepot

Geschreven door Paul van den Herik

Wanneer je een nieuwbouwwoning of -appartement koopt, dan koop je de grond en wordt de woning of appartement daarna gebouwd door een aannemer. Dat is de reden dat je een koopovereenkomst én een aanneemovereenkomst tekent. Dit houdt in dat je een hypotheek afsluit voor zowel de grond als de bouw van je huis. Bij de notaris betaal je de grond die je gekocht hebt, de rest wordt opzij gezet op een rekening bij de bank. We noemen dit het nieuwbouwdepot.
Vanuit het nieuwbouwdepot betaal je de bouw van de woning of appartement in termijnen aan de aannemer. Je ontvangt facturen van de aannemer, welke je direct door kan sturen naar de bank, zodat deze facturen direct betaald kunnen worden.

Over het volledige hypotheekbedrag betaal je rente. Je betaalt dus ook rente over het bedrag in het bouwdepot. Over het bedrag wat nog niet gebruikt (onttrokken) is uit het nieuwbouwdepot, krijg je een rentevergoeding. Deze rentevergoeding wordt meestal direct verrekend met de maandlasten welke je betaalt aan de bank. Deze vergoeding is vaak gelijk aan de rente die je betaalt over je hypotheek, maar bij sommige banken kan het ook 1% lager liggen. De voorwaarden zijn per geldverstrekker verschillend.

Meerwerk wat aard- en nagelvast zit aan de nieuwbouwwoning/appartement kan (deels) worden meegefinancierd in de hypotheek. Bijvoorbeeld: een andere/luxere keuken of badkamer of bijvoorbeeld de aanleg van je tuin.
Als je de woning of appartement zonder keuken op wil laten leveren, dan betekent dat dat je de woning/appartement met minderwerk oplevert, waarvoor je dan een vergoeding ontvangt.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie