Wat is een nieuwbouwdepot

Wanneer je een nieuwbouwwoning of -appartement koopt, dan koop je de grond en wordt de woning of appartement daarna gebouwd door een aannemer. Dat is de reden dat je een koopovereenkomst én een aanneemovereenkomst tekent. Dit houdt in dat je een hypotheek afsluit voor zowel de grond als de bouw van je huis. Bij de notaris betaal je de grond die je gekocht hebt, de rest wordt opzij gezet op een rekening bij de bank. We noemen dit het nieuwbouwdepot.
Vanuit het nieuwbouwdepot betaal je de bouw van de woning of appartement in termijnen aan de aannemer. Je ontvangt facturen van de aannemer, welke je direct door kan sturen naar de bank, zodat deze facturen direct betaald kunnen worden.

Over het volledige hypotheekbedrag betaal je rente. Je betaalt dus ook rente over het bedrag in het bouwdepot. Over het bedrag wat nog niet gebruikt (onttrokken) is uit het nieuwbouwdepot, krijg je een rentevergoeding. Deze rentevergoeding wordt meestal direct verrekend met de maandlasten welke je betaalt aan de bank. Deze vergoeding is vaak gelijk aan de rente die je betaalt over je hypotheek, maar bij sommige banken kan het ook 1% lager liggen. De voorwaarden zijn per geldverstrekker verschillend.

Meerwerk wat aard- en nagelvast zit aan de nieuwbouwwoning/appartement kan (deels) worden meegefinancierd in de hypotheek. Bijvoorbeeld: een andere/luxere keuken of badkamer of bijvoorbeeld de aanleg van je tuin.
Als je de woning of appartement zonder keuken op wil laten leveren, dan betekent dat dat je de woning/appartement met minderwerk oplevert, waarvoor je dan een vergoeding ontvangt.

Paul van den Herik
Neem contact op met Paul

Gerelateerde artikelen over: Nieuwbouw kopen

Zit er standaard een badkamer en keuken in?

Dit is per nieuwbouwproject verschillend. Let goed op de technische omschrijving die bij ieder project geleverd is. Hierin staat vermeld of het project inclusief of exclusief badkamer en/of...

Zit er standaard een parkeerplaats bij?

Dit is per nieuwbouwproject verschillend. Let goed op de tekeningen en de koopsommenlijst die bij ieder project geleverd is. Hierin staat vermeld of het project inclusief of exclusief een...

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie