Zo vier je alle seizoenen onder een sfeervolle veranda

Geschreven door Leonie de Wit op 13 februari 2023

Ben je het liefst het hele jaar buiten? Een overkapping maakt het buitenleven een stuk aangenamer en kan het hele jaar door worden gebruikt. Het zorgt niet alleen voor extra leefruimte, het is ook knus en gezellig tijdens frisse avonden. Overweeg jij om een overkapping in de tuin te plaatsen? Let dan hier op.

Het is slim om van tevoren te bepalen waar de overkapping komt en wat de functie ervan gaat zijn. Wordt de overkapping een verlengde van het huis of komt het in het midden van de tuin? Als je het hele jaar door buiten wilt zitten, is het vooral handig om rekening te houden met de stand van de zon.

Heb je een vergunning nodig voor een overkapping?
Het is belangrijk om even te checken of een vergunning nodig is, voordat je een overkapping plaatst. De regels voor het plaatsen van een overkapping in de achtertuin zijn in 2022 namelijk strenger geworden en het kan niet altijd meer zonder vergunning. Een vergunning is sowieso nodig als de overkapping groter is dan 30 vierkante meter en wanneer de overkapping meer dan de helft van de tuin inneemt. Wanneer je een overkapping aan de voorkant van het huis wil plaatsen, zijn de regels strenger.

Kosten overkapping
Wil je besparen op de kosten van een overkapping, dan kun je ervoor kiezen om deze zelf te plaatsen. Als je de montage uitbesteedt aan een bedrijf dan zal dat het prijskaartje hoger maken. Het is trouwens wel goed om na te denken of je het plaatsen van de overkapping ook daadwerkelijk zelf kunt. Is dit toch een te grote uitdaging? In dat geval is een bedrijf misschien juist wel een goede keuze, zodat je zeker weet dat de overkapping goed gemonteerd wordt. Een gemiddelde terrasoverkapping kost zo'n €5.000. Maar wil je een overkapping met alles erop en eraan, houd dan rekening met een bedrag van minimaal €10.000.

Een overkapping inrichten
Wil je je interieur doortrekken naar buiten? Kies dan voor dezelfde stijl meubels als in je huiskamer. Het is wel aan te raden om je overkapping dan deels dicht te maken met glas of kunsstof. Zo gaan je meubels langer mee en je zit heerlijk warm en droog. De meest populaire stijl voor buiten is natuurlijk de Ibiza-of boho stijl. Kies dan vooral voor veel hout, rotan en bamboe. Wil je een wat luxere uitstraling? Dan kun je wat meer met zwart en wit werken. Een deel van de wand kun je stuken en wit verven, en dat combineren met bijvoorbeeld een zwarte mooie buitenhaard. Voeg een paar mooie buitenkussens of een tuinposter in zwart-wit toe en loungen maar! En vergeet vooral de verlichting niet om het geheel af te maken.

Advies nodig?
Wil jij je woning verkopen en je huis optimaal voorbereiden? We helpen je er graag bij. Vraag een gratis waardebepaling aan met een van onze makelaars. Met Ooms Makelaars haal jij het meeste uit jouw verkoop.

Zo vier je alle seizoenen onder een sfeervolle veranda
Leonie de Wit
Neem contact op met Leonie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Bekijk overzicht