Zo richt je een kleine woonkamer leuk in

Zo richt je een kleine woonkamer leuk in

Geschreven door Leonie de Wit op 7 maart 2022

Je hebt eindelijk een woning in de stad kunnen bemachtigen en het grote inrichten kan beginnen. Zoals wel vaker in de stad, is jouw woning niet erg groot. Hoe richt je een kleine woonkamer leuk in? Wij geven je tips.

Het allerbelangrijkste in je woonkamer? Inderdaad, dat is je bank. Deze geef je dan ook een centrale plek. In een kleine woonkamer wil je vooral niet teveel verschillende items, houd het lekker rustig. Kies dus ook voor een lekkere (hoek)bank, in plaats van losse onderdelen. Een fauteuil erbij is mooi, maar maakt de ruimte kleiner. Heb je nog geen bank? Kies er een op pootjes. Dat oogt wat ruimtelijker.

Statement
Printjes zijn in, maar zijn niet altijd geschikt in kleinere ruimtes. Minimalisme geeft rust, maar wellicht kun je daar je creativiteit niet helemaal in kwijt. Kies in dat geval voor een statement in je woonkamer, zoals bijvoorbeeld een uitgesproken bank of een muur met een mooi behang en houd de rest rustig.

Kleurgebruik
Kleuren kun je voor je laten werken en kunnen een kamer optisch groter maken. Kies voor een kleur in de hele ruimte. Heb je er weleens aan gedacht om jouw plafond mee te verven? Dit is mooi wanneer je een hoog plafond hebt. Bij een laag plafond kun je er juist voor kiezen om de kleur van de muur in het plafond door te laten trekken, waardoor je optische hoogte creëert. Donkere kleuren maken een ruimte over het algemeen optisch kleiner. Dat wil niet zeggen, dat je het niet moet doen. Kijk wel uit met knalkleuren, deze kleuren kunnen de onrust versterken.

Televisie
Netflix and chill. Dat zijn de fijnste momenten in het weekend of na een dag hard werken. De televisie heeft dan ook vaak een centrale rol in zitgedeeltes. Hoe doe je dat in een kleine woonkamer? Je kunt tv’s als een soort kunstwerk aan de muur hangen. Zeker de nieuwe televisies zijn ongelofelijk plat en hebben een mooi design, waardoor het apparaat wegvalt in de muur. Dat effect creëer je ook door er kunst omheen te hangen. Daarmee cluster je jouw accessoires in plaats van dat je overal losse items plaatst.

Wel of geen tapijt?
Wanneer jouw woonkamer niet zo groot is, zou je kunnen overwegen om geen kleed neer te leggen. In een grote ruimte wil je de zitruimte vaak accentueren, maar dat is in een kleinere ruimte niet nodig. Alles is de zitruimte immers. Daarbij helpt het ook de akoestiek, maar een kleine woonkamer klinkt minder hol dan een grote ruimte.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie