Zo maak je een gezellige kinderspeelhoek in de woonkamer

Geschreven door Leonie de Wit op 4 november 2022

Kinderen hebben vaak veel speelgoed. Hoe zorg je ervoor dat je woonkamer niet vol rondslingerend speelgoed ligt? Met een speciaal ingerichte speelhoek geef je speelgoed een vaste plek én het ziet er vaak nog gezellig uit ook. Maar hoe pak je dit aan?


Allereerst is de leeftijd van een kind belangrijk. Een dreumes heeft andere speelbehoeften dan een kleuter. En een tienjarige zal meer geneigd zijn om op zijn of haar eigen kamer te spelen. Wat vindt je kind leuk? Tekenen, LEGO bouwen, verkleden of tot rust komen? En hoeveel ruimte heb je? Niet iedereen heeft plek voor een eigen speelkamer en het is ook fijn om een oogje in het zeil te kunnen houden. Een hoekje of plek achter de bank kan al voldoende zijn.

Wanneer je een diepe zithoek hebt kun je achter de bank een leuke speelhoek creëren. Veel huizen hebben in de woonkamer een loze ruimte tussen de zithoek en de keuken of eethoek. Een ideale plek voor een kinderspeelplek. Afhankelijk van de ruimte die je hebt kan je de speelplek zo groot maken als je zelf wil. Je kan een soort mini woonkamer maken met een tafeltje en stoelen om aan te kleuren, matrasje met kussens, poppenhuis, bureautje, opbergers, enzovoorts.

Speelhoek matchen met interieur
De tijd van de primaire kleuren van speelgoed en kindermeubels is voorbij. Je vindt nu kinderkeukens die niet onder doen voor een echte designkeuken. Wil je op je budget letten dan kun je ook zelf aan de slag met een kinderkeuken. Youtube staat vol met de zogenoemde DIY-video’s om je kinderkeuken een make-over te geven. Ook de kinderzitjes en matrasjes zijn er in alle soorten en maten en in materialen die passen bij de trends van nu.

Georganiseerde chaos
Een kind moet kunnen spelen, dus helemaal netjes is de speelhoek niet te houden. Stap een is wel dat het speelgoed een duidelijke eigen plek heeft. Zorg ervoor dat de speelhoek ook voldoende opbergruimte heeft. Ikea heeft hier ideale kastjes voor. Ook een grote mand of kist waar alle speelgoed in past werkt goed.

Je kunt ook wat meer out of the box denken. Een mooie dekenkist kan prima dienen als opbergplek, net als een oude koffer of een klepbureau. En als je van vintage houdt: Een mooi opgeknapt kastje van de kringloop kan ook als opberger dienen. Zo maak je een volwassen meubelstuk geschikt voor de speelhoek en blijft het mooi om naar te kijken. En nog een voordeel. Wanneer je kind(eren) naar bed gaan berg je het speelgoed makkelijk op en heb je de woonkamer weer helemaal voor jezelf.

Zo maak je een gezellige kinderspeelhoek in de woonkamer
Leonie de Wit
Neem contact op met Leonie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Bekijk overzicht