Zo houd jij jouw energierekening laag

Geschreven door Leonie de Wit op 13 september 2022

De winter komt er weer aan en er zijn manieren om te voorkomen dat jij een torenhoge energierekening krijgt. Hoe zorg je dat je zo min mogelijk gebruikt, zonder dat je er last van hebt? Wij geven je wat tips.

Hello, mooie gordijnen
De eerste is niet ingewikkeld en bovendien heel gezellig. Doe ’s avonds lekker de gordijnen dicht. Ramen tochten en geven vaak kou af. In de winter is het al vroeg donker, dus je mist geen daglicht.

Gebruik van (dag)licht
En als we toch bezig zijn met het daglicht, probeer hier slim mee om te gaan. Laat alleen lampen branden wanneer dit nodig is en maak zoveel mogelijk gebruik van het natuurlijke licht. Daarnaast is een ledlamp tien keer zuiniger dan een gloeilamp.

Zeg maar dag tegen oude apparaten
Nu je je lampen onder de loep hebt genomen, is het tijd om ook je andere apparaten te bekijken. Wist je dat oudere apparaten meer energie verbruiken dan nieuwe? Gebruik je het apparaat heel af en toe? Trek dan in ieder geval de stekker uit het stopcontact. Je kunt een stekkerdoos kopen met een aan-en-uitknop, dan kun je ze allemaal in één keer uitzetten.

Wasmachines en drogers
Qua apparaten staan wasmachines en drogers bekend als grote energieslurpers. Toch kun je met een paar kleine aanpassingen tientallen euro’s op jaarbasis besparen. Was bijvoorbeeld altijd op 30 graden. Voorkom het zogenoemde sluipverbruik en zet je wasmachine na het wassen uit. Zorg vooral ook dat je wastrommel vol zit als je de wasmachine aanzet. Beter een grote was, dan meerdere kleine wasjes. Hang je was daarnaast (buiten) te drogen. Per overgeslagen drogerbeurt bespaar je zo’n twee euro. Als je dit een heel jaar doet, bespaar je driehonderd euro.

Gebruik je oven als verwarming
Dit is ook een fijne tip. Zet in de winter na gebruik de oven open. Hierdoor stroomt warmte uit de oven je huis in en hoeft de verwarming minder hard te werken. De bakplaat kun je beter weghalen, want deze dwarsboomt de luchtstroming.

Vriezen en dooien
Een interessant weetje: koelkasten en vriezers verbruiken meer als ze (bijna) leeg zijn. Als ze goed gevuld zijn, blijven ze beter koel van binnenuit. Dus vullen die koelkast! En misschien een open deur, maar zet geen warme gerechten in de koelkast. Het kost dan extra energie om de koelkast weer koud te maken.

Onnodig de muren verwarmen
Radiotoren staan voor de muur. Maar het is natuurlijk niet nodig om de muren te verwarmen. Daar is iets slims voor bedacht: radiatorfolie.

Deze folie plak je op de achterkant van de radiator. De warmte verdwijnt daardoor niet in de muur, maar reflecteert door de folie je kamer in.

Naden en kieren
Tocht vindt altijd wel een gleuf. Denk maar eens aan de brievenbus, de buitendeur of raam. Met een brievenbusborstel of tochtstrips kom je al ver. Ook kun je een gordijn voor je buitendeur hangen. Ongemerkt glipt er veel koud naar binnen, en ook veel warmte naar buiten. Daardoor ga je meer energie verbruiken. In plaats van je verwarming een graad hoger zetten, kun je beter alle naden en kieren dichtmaken.

Waterbesparen tijdens het douchen
Zeker in de winter is er niets lekkerder dan lang en heet douchen. Heb je weleens aan een waterbesparende douchekop gedacht? Deze douchekop verbruikt gemiddeld 20 procent minder water en energie dan een normale douchekop. Als je je regendouche vervangt door zo’n waterbesparende douchekop, bespaar je zelfs 60 procent.

Nieuwe hobby
Ongeveer 80 procent van ons energieverbruik gaat op aan de verwarming. Elke graad eraf zie je fors terug in je energierekening. ’s Winters dus met een trui op de bank en een dekentje in plaats van een T-shirt. Of wellicht wordt het toch tijd voor een nieuwe hobby: breien.

Zo houd jij jouw energierekening laag
Leonie de Wit
Neem contact op met Leonie