Zijn jouw zonnepanelen verzekerd?

Geschreven door Leonie de Wit op 7 september 2022

Volgens onderzoek weet 1 op de 3 huiseigenaren niet hoe het zit met de verzekering voor de zonnepanelen. Van de groep die het niet weet, zegt de helft niet te weten of hun zonnepanelen zijn verzekerd en de andere helft is ervan overtuigd dat hun zonnepanelen helemaal niet verzekerd zijn. Weet jij hoe het zit?

Wanneer je zonnepanelen aanschaft is het raadzaam om aan je verzekeraar te vragen of zonnepanelen daar ook onder vallen. Zonnepanelen worden vaak bevestigd aan of op een huis. Wendy Denk, verzekeringsadviseur bij Ooms, legt uit: “Hierdoor zijn ze onderdeel van de woning en is het mogelijk dat ze automatisch meeverzekerd zijn in de opstalverzekering, maar dit is niet bij iedere verzekeraar het geval. Vaak dien je aan te geven of je zonnepanelen hebt en bij enkele verzekeraars betaal je dan ook een ‘extra’ premie. Ook is het belangrijk om te weten hoe deze op het dak zijn bevestigd. Een aantal verzekeringsmaatschappijen vergoeden de schade namelijk alleen als de bevestiging ‘aard- en nagelvast’ is.”

Brandgevaar zonnepanelen
Ooms Financieel Adviseur Jacco Groenewoud dacht twee jaar geleden dat er iets aanbrandde in de keuken, toen de buren kwamen vertellen dat zijn dak in brand stond: “Het huis vulde zich al snel met rook. We zijn met de kinderen naar buiten gerend, waarna de brandweer al snel ter plaatse was. Onze zonnepanelen stonden in brand en helaas is het bij zonnepanelen zo dat er spanning op blijft staan wanneer je de stroom eraf haalt, waardoor de brandweer in eerste instantie alleen van buitenaf blust.”

De ravage bleek enorm. Jacco moest met zijn gezin op zoek naar een tijdelijk huis en kon pas na 7 maanden weer terug. “Gelukkig werd alles keurig afgehandeld door onze verzekering, ook de vervangende woonruimte”. Zoals ook hier vinden de meeste incidenten met name plaats bij in-dak systemen, onderdeel vormend van de dakbedekking. Het systeem ligt erg dicht op de onderliggende lagen waaronder mogelijk brandbare isolatiematerialen en folies. Brand- en elektrotechniekexperts geven aan dat brand met zonnepanelen in veel gevallen veroorzaakt wordt door ondeugdelijke installatie. Overigens beloopt het aantal incidenten met zonnepanelen op jaarbasis nog geen 1%.

Brandveilige zonnepanelen
En gelukkig kun je zorgen voor brandveilige zonnepanelen. Kies voor een installateur met verstand van zaken. Bijvoorbeeld een bedrijf dat is aangesloten bij een keurmerk. Of een bedrijf dat installatiegarantie geeft van 5 of 10 jaar. Wanneer de zonnepanelen eenmaal brandveilig zijn geïnstalleerd, heb je er veel plezier van. Vergeet ook niet om aan het onderhoud te denken. Dan geniet je van lagere energiekosten én zorg je beter voor het milieu. Een win, win situatie.

Ben je van plan zonnepanelen aan te schaffen en wil je zeker weten dat het verzekeringstechnisch in orde is? Wij kijken graag even met je mee. Neem contact op met onze adviseur en we plannen een afspraak in. Liever bellen? Dan kan ook, via 010 - 424 88 03.

Zijn jouw zonnepanelen verzekerd?
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco