HELP! Ik ga naar de Open Huizen Dag: waar moet ik op letten?

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 1 oktober 2018

6 tips voor het bezichtigen van huizen

Zaterdag 5 oktober organiseert NVM weer de jaarlijks terugkerende Open Huizen Dag. Tijdens deze dag kun je vrijblijvend alle deelnemende huizen zonder afspraak bezoeken. Een groot voordeel is dat de eigenaar van het huis aanwezig is, zodat je al je vragen kunt stellen. Ben je van plan meerdere huizen te bezoeken? Stippel dan van de voren goed je route uit, zodat je tussen 11.00 en 15.00 uur alle huizen rustig kunt bekijken.

Tijdens het bezoeken van een huis op deze dag is het waarschijnlijk erg druk. Waarschijnlijk bezoek je ook meerdere huizen achter elkaar. Er bestaat een kans dat je door je enthousiasme dingen over het hoofd ziet. Toch is het belangrijk om kritisch te kijken tijdens een bezichtiging. Om je te helpen hebben we daarom de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je waarop je goed moet letten als je zonder aankoopmakelaar op pad gaat.

Checklist

Het is aan te raden om van te voren goed zicht te krijgen in wat jouw wensen en behoeften zijn. Hierdoor kun je tijdens een bezichtiging snel inzien of het huis en de omgeving goed bij jouw wensenlijstje aansluit.

  • Onderhoud

Dit is een puntje waar vaak overheen wordt gekeken. Onderhoud gaat namelijk verder dan de scheuren in de muur. Zo kun je altijd vragen naar een bouwrapport van een huis, waarin alle informatie duidelijk staat omschreven. Kijk ook goed naar de isolatie en ventilatie van het huis. Heeft het dubbelglas en welk energielabel ‘hangt’ er aan het huis? Hoe oud is de cv-ketel inmiddels? Allerlei punten die belangrijk zijn in de uiteindelijke beslissing. Het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel is namelijk een grote, vaak onderschatte kostenpost. Hoe zijn de muren? Zijn hier bijvoorbeeld scheuren of vocht- en schimmelvlekken te zien? Wat is de staat van de vloeren en hoe is alles afgewerkt? Als deze punten uiteindelijk positief zijn, zal dit veel tijd én geld besparen.

  • Verbouwing

Dit punt komt in grote lijnen overeen met het punt hierboven. Is de woning in goede staat? Dan is het afhankelijk van je persoonlijke smaak of er in de woning veel moet worden verbouwd. Moet er nog redelijk wat onderhoud gebeuren, dan moet je dit ook zeker meenemen je budget of onderhandeling.

  • Tuin

Welke ligging heeft de tuin en op welke momenten van de dag heb je zon? Heeft de tuin veel onderhoud nodig of bestaat hij juist alleen uit tegels? Privacy kan ook een onderdeel zijn van je keuze. Denk bijvoorbeeld aan een goede schutting tussen de tuin en die van de buren.

In bepaalde gebieden is het gebruikelijk dat grond in erfpacht wordt uitgegeven. Dit is een belangrijk onderdeel van de verkoopprijs. Vergeet dan ook niet te controleren of de grond eigendom is of dat erfpacht van toepassing is.

  • De buurt

Misschien let je hier niet heel snel op wanneer je een hele dag bezig bent met het bekijken van huizen, maar de buurt is ook een goed punt om even bij stil te zijn. Is dit iets wat je zoekt? Houd je van een rustige buurt of zit je het liefst midden in de stad? Misschien ben je wel op zoek naar een goede plek voor kinderen en zou het een groot voordeel zijn als er een autovrije zone in de buurt is.

  • Voorziening

Naast een onderzoek of het een fijne buurt is, is het ook goed om te kijken naar voorzieningen in de omgeving. Is er een supermarkt of school op loopafstand aanwezig? Hoe zit het met de uitvalswegen naar de snelweg, het openbaar vervoer en of er voldoende parkeerplekken beschikbaar zijn?

  • Stel je vragen

Tijdens een open huis is de kans groot dat het erg druk is. Focus je dus vooral op de punten die voor jou belangrijk zijn. Grijp de kans om zelf op onderzoek uit te gaan en zo veel mogelijk te zien. Vraag ook of je dingen mag gebruiken. Denk aan het openen van de ramen en deuren zodat je kunt zien in welke staat deze zijn. Doe dit altijd wel even in overleg, zodat je niet in de privé spullen komt van de eigenaar. Stel daarnaast vooral veel vragen als dingen niet duidelijk zijn. Probeer er in een redelijk korte tijd achter te komen of dit iets voor jou is. Wees ook eerlijk tegen jezelf. Als het niet goed voelt kun je ook gewoon weggaan en naar het volgende huis gaan. Alles is op deze dag vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast. Tot slot, maak vooral foto’s! Het is onmogelijk wanneer je in een aantal uur meerdere huizen bezoekt om alles te onthouden. Door middel van foto’s kun je later nog bedenken of dit een tweede bezichtiging waard is.

Snel schakelen

Heb je uiteindelijk een huis bezocht waar je enthousiast over bent? Op naar de tweede bezichtiging! Het is belangrijk om dit keer ook andere mensen mee te laten kijken. Zo zal een aankoopmakelaar tijdens deze bezichtiging op onder andere alle technische details letten, waar je misschien bij de eerste keer nog niet aan hebt gedacht. Met een aankoopmakelaar kan je daarnaast snel schakelen tussen alle partijen en weet je precies wat je nog te wachten staat. Je hebt een leuk huis gevonden, maar nu gaat het pas beginnen! De aankoopmakelaar van Ooms helpt je graag met dit proces.

Het financiële plaatje

Maar hoe zit het eigenlijk met je huidige woning? Deze moet natuurlijk ook verkocht worden. Het is belangrijk om van te voren al goed te weten waar je aan toe bent wat betreft de kosten. Hoeveel kun je bijvoorbeeld lenen en wat is de maximale waarde van je hypotheek? De aankoopmakelaar kan je eenvoudig in contact brengen met een hypotheekadviseur die dit nauwkeurig voor je uitzoekt en begeleidt in dit proces. De aankoopmakelaar kan je tevens een inschatting geven van de waarde van je woning. Dit is weliswaar nog een indicatie, maar het helpt de hypotheekadviseur in het maken van een eerste berekening.

Wil je zeker weten dat je niks over het hoofd ziet? Print dit stappenplan of schakel meteen een aankoopmakelaar in! Benieuwd welke woningen er van ons aanbod allemaal meedoen? Zie hier het overzicht.

HELP! Ik ga naar de Open Huizen Dag: waar moet ik op letten?
Robbin Kroesbergen
Neem contact op met Robbin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Bekijk overzicht