Watertorens, statisch of dynamisch? Altijd actueel bij Dynamis!

Geschreven door Leonie de Wit op 2 februari 2022

Van kleinschalige bedrijfspanden tot high-rise kantoortorens en logistieke distributiecentra, van winkelcentra tot aan herontwikkelingslocaties en van light industrial tot aan markante objecten zoals watertorens. Watertorens? Jazeker, Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting is specialist op het gebied van incourant vastgoed.

‘Nu zou je zeggen dat een watertoren een ‘once in a lifetime’ deal is, maar het tegengestelde is waar,’ aldus Ted Rommelse, directeur Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting. Ooms heeft herhaaldelijk te maken gehad met dit soort markante gebouwen. De meest recente watertoren is verkocht in ’s Gravendeel, net achter de dijk van de Dordtse Kil. Deze 35 meter hoge watertoren heeft een hoop publiciteit gekregen, want wie koopt er nu een watertoren van zo’n 5 ton? Na de acquisitie door Ted heeft collega Willem Noorland een succesvolle transactie weten te realiseren met een enthousiaste koper die binnenkort zijn plannen voor de toren ontvouwt.

s-Gravendeel | Zoek verkocht: Kilweg 19 3295 KC 's-Gravendeel

‘Dat is ook de reden dat Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting wordt benaderd voor dit soort gebouwen. Er zitten vaak nogal wat haken en ogen aan. Zo zochten we voor de toren in ’s Gravendeel een invulling, waarbij het ook een functie voor het dorp vervult. Denk aan een maatschappelijk betrokken onderneming. Bij de bestemming die de toren uiteindelijk krijgt, kijken wij ook of die in de omgeving past.’

Villa Augustus in Dordrecht
De eerste watertoren waar Ooms mee in aanraking is gekomen, bevindt zich aan de oranjelaan 7 in Dordrecht, beter bekend als Villa Augustus. Op het terrein van ca. 1,8 hectare aan de Wantij in Dordrecht staan een rijksmonumentale watertoren en pompgebouw, die Ooms heeft mogen taxeren namens gemeente Dordrecht in 2006. De taxatie was bedoeld om te toetsen of er geen onterechte staatssteun werd verleend bij de verkoop.

De watertoren is door de gemeente Dordrecht met een zware renovatieverplichting verkocht aan de horecaondernemers Daan van der Have, Dorine de Vos en Hans Loos. Begin jaren ’90 hebben zij ‘horeca geschiedenis’ geschreven toen zij Hotel New York in Rotterdam zijn gestart. Inmiddels zijn het hotel in de toren en het restaurant in het pompgebouw een begrip in de wijde omgeving. Veel van de gerechten die in het restaurant worden geserveerd, worden in eigen tuin naast de watertoren verbouwd.

‘Bij de taxatie hebben we ons moeten verplaatsen in het mogelijke horecagebruik en een aantal calculaties gemaakt, waarbij éérst de opbrengst na renovatie is bepaald aan de hand van een genormaliseerde exploitatie en vervolgens de kosten van renovatie zijn afgetrokken.’

Villa Augustus, Dordrecht - Boek een aanbieding op Agoda.com

Nóg een watertoren in Dordrecht
En hoe groot is dan de kans dat je als makelaar voor de tweede keer in je leven in aanraking komt met een watertoren en dat het dan ook nog eens in dezelfde stad is? ‘De voormalige watertoren van Dubbeldam (in 1975 na herindeling toegevoegd bij Dordrecht) is gesitueerd aan de Kromme Zandweg 80 in Dordrecht en is in het jaar 2000 gekocht door Stichting Watertoren Buitenlust, met als doel het promoten van verantwoorde ecologie. De toren is in 2001 gerenoveerd en omgetoverd tot een ecologische bijenkorf met bezoekerscentrum, paviljoen met ligfietsverhuur, paviljoen met winkel voor natuurproducten, veganistisch restaurant en kleine hotelkamer. ‘Ooms heeft de toren mogen taxeren namens de bank voor financieringsdoeleinden en we hebben hem later opnieuw bezocht toen de Stichting overwoog te verkopen.’ Ook bij deze taxatie is een genormaliseerde exploitatieberekening opgesteld.’

Watertoren Dubbeldam te koop voor 695.000 euro | Dordrecht | AD.nl

De kleinste watertoren van Nederland
Nog een mooi recent voorbeeld, is de watertoren bij Heinenoord. Afgelopen oktober heeft Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting deze watertoren aangekocht voor een regionale ondernemer uit de Hoeksche Waard. Collega’s Jeroen van der Meer en Ted Rommelse hebben samen zitten sparren en rekenen aan een marktconforme bieding.

Deze watertoren is een rijksmonument en werd in 1910 ontworpen door architect J. Smit. De toren met pomphuis is volledig energieneutraal. De watertoren heeft een bedrijfsbestemming, maar je kunt er in wonen. Zo bevindt zich op de begane grond de woonkamer met kleine keuken en douche en toilet. Op de eerste verdieping vind je de slaapkamer. Groot is het niet: de watertoren telt 26m² woonoppervlakte. Het bijgebouw met authentieke inrichting en mét zwemvijver is in gebruik als bed and breakfast. Het is met recht de kleinste watertoren van Nederland.

Bijzonder! De watertoren bij Heinenoord is te koop - indebuurt Hoeksche  Waard

De mooiste toren van ons werkgebied
En blijft het daarbij? ‘Nee, zeker niet!’ vertelt Ted enthousiast. ‘Houd onze socials, website en andere kanalen in de gaten, want we zijn gestart met de voorbereidingen voor de verkoop van misschien wel de mooiste watertoren van ons werkgebied.’ Deze toren zal worden verkocht onder gestanddoening van de lopende huurcontracten via een openbare verkoopprocedure, waarbij de watertoren waarschijnlijk wordt verkocht sámen met een aantal eveneens verhuurde bijgebouwen, te weten vier geschakelde hallen, een villa en proefsnelfiltergebouw. ‘Ik zou willen zeggen: komt dat zien’, besluit Ted.

Incourant vastgoed
Niet elk vastgoed object is direct even courant. Maar of het nu om een jachthaven, school, kerk, ziekenhuis of in dit geval watertoren gaat, door creatief en innovatief mee te denken kan zelfs het meest incourante vastgoed weer heel interessant worden. Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting is specialist in markante objecten. Hoe bijzonder het pand ook is, wij denken met u mee. Wij weten als geen ander hoe belangrijk goede huisvesting is voor het succes van uw onderneming. Als bedrijfsmakelaar staan wij klaar voor iedere gebouweigenaar en ondernemer.

Interesse om te sparren over uw vastgoedobject? Neem vrijblijvend contact met ons op via bog@ooms.com of telefoonnummer 010-4248888.

Watertorens, statisch of dynamisch? Altijd actueel bij Dynamis!
Ted Rommelse
Neem contact op met Ted

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Het voorstel Delftseblok is door de gemeente Rotterdam uitgekozen als winnaar van de openbare marktselectieprocedure Delftsestraat-West. Vier panden uit de Rotterdamse wederopbouwperiode worden...
Transactie l Burstone Group (UREP) verhuurt 21.000 m² aan logistieke ruimte op de Maasvlakte

Transactie l Burstone Group (UREP) verhuurt 21.000 m² aan logistieke ruimte op de Maasvlakte

De Burstone Group (voormalig UREP) heeft onlangs 21.000 m² verhuurd aan de Bosporusstraat op de Maasvlakte in Rotterdam. De overeenkomst betreft een langjarige overeenkomst met...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie