Wat is de invloed van alimentatie indexering op jouw relatiebreuk?

Geschreven door Loïs Ehbel op 8 december 2023

Het verbreken van een relatie brengt verschillende emotionele en praktische uitdagingen met zich mee, waarbij financiële afspraken zoals alimentatie een cruciale rol spelen. Het proces van het vaststellen van deze afspraken kan complex zijn en leidt vaak tot emotionele spanningen. Het is daarom verstandig om een onafhankelijke partij te betrekken bij dergelijke afspraken. Mariëlle Moerman, echtscheidingsadviseur van Ooms kan jullie hierbij deskundig begeleiden.

Alimentatie indexering
Bij dergelijke afspraken is het cruciaal om niet alleen rekening te houden met de huidige situatie, maar ook rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen. Een belangrijk aspect hierbij is de indexering van alimentatie. Jaarlijks stelt de Minister voor Rechtsbescherming het indexeringspercentage vast. Dit percentage heeft als doel de alimentatiebedragen in lijn te houden met de kosten van levensonderhoud.

Impact van de indexering
Het indexeringspercentage voor 2024 is vastgesteld op 6,2%. Vanaf 1 januari 2024 zullen alimentatiebedragen met dit percentage stijgen. Deze jaarlijkse aanpassing heeft op zowel de betaler als de ontvanger van alimentatie impact. Voor de betaler kan het een extra financiële last betekenen, terwijl de ontvanger kan profiteren van een passende compensatie voor de gestegen kosten van levensonderhoud. Deze jaarlijkse indexeringen kunnen voor spanningen zorgen. Het is daarom van belang om na de scheiding weloverwogen beslissingen te nemen om tot passende oplossingen te komen.

Rol van een echtscheidingsadviseur van Ooms
Het inschakelen van een ervaren scheidingsadviseur is een stap in de richting van gezonde financiële regelingen na een scheiding. Het advies en de begeleiding van een ervaren scheidingsmediator kunnen daarbij van onschatbare waarde zijn voor beide partijen, waarbij rekening wordt gehouden met zowel het heden als de toekomst.

Meer informatie
Juist in tijden waarin emoties hoog oplopen, kan het geruststellend zijn om te weten waar je aan toe bent. Vraag vrijblijvend advies aan bij onze echtscheidingsadviseur voor meer informatie.

Wat is de invloed van alimentatie indexering op jouw relatiebreuk?
Mariëlle Moerman
Neem contact op met Mariëlle

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie