Waarom je in deze tijd een aankoopmakelaar nodig hebt

Geschreven door Leonie de Wit op 4 november 2022

Het zijn onzekere tijden op de woningmarkt. Niets fijner om dan bij het kopen van een woning gebruik te maken van een gekwalificeerde aankoopmakelaar. Met een aankoopmakelaar vergroot je je kansen op de woningmarkt en ga jij goed voorbereid richting je nieuwe woning. En wij vertellen je waarom dat juist in deze tijd een fijne gedachte is.

Het is belangrijk om te kiezen voor een aankoopmakelaar die goed op de hoogte is van de markt. Nu sommige woningen wat langer te koop staan, heb je meer tijd om woningen te bezichtigen. De woningprijzen zijn aan het dalen, maar tegelijkertijd is er nog steeds krapte op de markt. Ook verschilt het per regio en type woning of en hoeveel een woning daalt in waarde. Het is dus fijn dat je een aankoopmakelaar hebt die je hierin adviseert.

Toegang tot de markt
Als woningzoeker heb je net als iedereen toegang tot Funda.nl en bijvoorbeeld de website en social media kanalen van de lokale makelaar. Dit is gratis en je kunt dit zo vaak bezoeken als je wilt. Wat het lastig maakt, is dat jij niet de enige bent die aan het kijken is. Zeker in een krappe woningmarkt liggen er vaak veel kapers op de kust, waardoor je uiteindelijk dagelijks heel intensief alles aan het ‘scannen’ bent. Een aankoopmakelaar weet vaak als eerste wat voor nieuwe woningen er beschikbaar komen op de markt en daarmee creëer jij toch een kleine voorsprong ten opzichte van de andere zoekers. Zo ben jij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt.

Onderhandelen
Een huis kopen is vaak een emotionele gebeurtenis. Bij het onderhandelen is het juist belangrijk dat je met gezond verstand een bod doet, om zo de beste prijs en de voor jou belangrijkste voorwaarden vast te laten leggen. Dit is een van de belangrijkste momenten in het aankoopproces waarbij jij of een makelaar het verschil kan maken. Denk naast een bod, ook goed na over de ontbindende voorwaarden (o.a. het verkrijgen van een financiering) en/ of het moment dat de overdracht plaatsvindt. Een makelaar weet precies hoeveel de woning in de huidige staat waard is en kan daardoor het beste voor jou een bod uitbrengen. Dit kan duizenden euro’s besparen, die jij weer goed kunt gebruiken.

Bepalen en controleren van voorwaarden
Het kopen van een woning is een onderhandelingsproces. Niet alleen kun je onderhandelen over de prijs, maar je kunt ook onderhandelen over allerlei voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan de datum van de sleuteloverdracht. Is jouw huidige woning nog niet verkocht? Of wellicht heb je jouw huis al verkocht, maar kun je nog lang niet in je nieuwe woning. Dan wil je langer wachten met de definitieve overdracht. Je wil tenslotte wel een dak boven je hoofd. Er kunnen ook voorwaarden gesteld worden vanuit de verkoper. In sommige gevallen mag je het huis niet verhuren of moet je de erfpacht overnemen van de verkoper. Een aankoopmakelaar kan erop toezien dat de voorwaarden aan beide kanten van de onderhandelingstafel worden gerespecteerd en voorkomt op die manier vaak onaangename verrassingen achteraf.

Bouwkundige inspectie
Het is belangrijk om te weten dat een aankoopmakelaar geen bouwkundig ingenieur is. Het uitvoeren van een bouwkundige inspectie is ook niet iets wat een makelaar kan uitvoeren.

De makelaar heeft wel kennis van de verschillende bouwkundige termen en kan aangeven of er gebreken aan het huis zijn, die jij misschien niet zo snel zou zien. Denk aan houtrot in de kozijnen op zolder. Of een cv-ketel die bijna vervangen moet worden en jou een flinke kostenpost kan opleveren op korte termijn. Het energielabel is in deze tijd belangrijker dan ooit. Hoe zit het met de energiekosten per maand? Met een extra paar ervaren ogen voorkom je dat je achteraf voor onverwachte kosten komt te staan. In veel gevallen zal een makelaar je aanraden om een bouwkundige inspectie uit te laten voeren. Voorkomen is beter dan genezen. De kosten hiervan zijn ongeveer € 400,-.

Aankoopmakelaar inschakelen?
Twijfel je of je er wel goed aandoet om zo'n belangrijk moment in je leven zelf te regelen en zou je hulp willen hebben? Ga vrijblijvend in gesprek met een aankoopmakelaar van Ooms Makelaars om erachter te komen of het niet fijner is om het hele koopproces uit handen te geven aan een expert. We helpen je graag!

Waarom je in deze tijd een aankoopmakelaar nodig hebt
Leonie de Wit
Neem contact op met Leonie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Leer Emma Vizee kennen, Content Marketeer bij Ooms Makelaars

Leer Emma Vizee kennen, Content Marketeer bij Ooms Makelaars

In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie