Verf je deur, trap of plafond met je muren mee

Verf je deur, trap of plafond met je muren mee

Geschreven door Leonie de Wit op 6 april 2022

Niets mooier dan een lekker kleurtje op de muren. Wil jij een stap verder gaan? Schilder dan ook de kozijnen, de deur, trap(leuning) of zelfs het plafond mee. Het is een betrekkelijk kleine moeite, maar met een groots effect.

Hoewel je zou denken dat het rustiger oogt om bijvoorbeeld kozijnen, deur en trapleuning veilig wit te houden, is het tegengestelde waar. En op zich logisch, want wanneer je alles andere kleuren geeft, creëer je best wat prikkels. Een witte deur bij een groene deur geeft een groot contrast. Door dezelfde keur groen door te voeren maak je juist een groot vlak. Oftewel, je maakt één geheel. En dat geeft rust. Je kunt het contrast natuurlijk ook juist mooi vinden. Het gaat er uiteindelijk om dat je de juiste balans vindt in je woning tussen die levendigheid en rust.

Geef de trap een kleur
De trap is in veel huizen het eerste wat je ziet bij binnenkomst en toch krijgt die qua styling soms maar weinig aandacht. Het mooie aan een trap is ook de verbindende factor tussen twee verdiepingen. Via bepaalde kleuren of materialen kun je die overgang accentueren. Wanneer je je deur in een bepaalde kleur verft, is het mooi om ervoor de kiezen om ook de trap(leuning) in dezelfde kleur te verven. Hetzelfde geldt voor de kozijnen. Als een kleur terugkomt op meerdere plekken, dan ontstaan er als het ware verbindingen en wordt het effect versterkt.

Verf je plafond mee
Net als de trap is ook het plafond vaak een ondergeschoven kindje. Dat is eigenlijk zonde, want een kleur op het plafond is heel sfeerbepalend in een ruimte. We kiezen vaak voor wit, omdat het een ruimte lichter zou maken. Toch zorgt een wit vlak niet voor daglicht. Oftewel, met een witte muur creëer je niet ineens meer licht in een ruimte. Je zou er voor kunnen kiezen om juist met de schaduwen te werken en een geborgen sfeer te creëren. Dit doe je door een dieper kleurenpalet te kiezen.

Een mogelijkheid is ook om de muren juist wit te houden en alleen het plafond te verven. Met het verven van het plafond kun je bepaalde effecten creëren. Heb je een smalle gang? Verf dan het plafond en neem de bovenkant van de muren in dezelfde kleur mee. Dan lijkt de kamer ineens breder, het werkt als een optische illusie

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie