Van Rotterdam naar The Smiling Coast of Africa

Van Rotterdam naar The Smiling Coast of Africa

Geschreven door Ferdi de Bruijn op 26 juli 2018

Het achterlaten van je thuis, een woning waar je herinneringen hebt gemaakt en waar je lief en leed hebt gedeeld: verhuizen kan emoties oproepen. Niet voor Marillion (28) uit Rotterdam. “Ik heb hier heel fijn gewoond. Het is mijn kasteel geweest, maar uiteindelijk is het maar een huis. De verkoop heb ik door Ooms Makelaars laten regelen”

Alle voordelen van de stad

“Wanneer mensen hoorden dat ik in Beverwaard (deelgemeente IJsselmonde) woonde, werd er vaak twijfelachtig gereageerd. Waarom? Geen idee. Ik heb hier vier jaar goed gewoond. Het is zo rustig als een dorp en ik ben in 20 minuten in het centrum. Ik had alle voordelen van de stad, maar met vrij parkeren.”

“Natuurlijk is het gek als ik straks de deur dichttrek. Straks zit er iemand anders in mijn huis. En tegelijkertijd stelt het niet zoveel voor. Tuurlijk, ik zeg gedag, maar begin aan een nieuw avontuur.” En wat voor avontuur. Marillion trekt de deur van haar Beverwaardse paleis dicht om, samen met Yolanda, een toekomst in Gambia op te bouwen.

Vakantie in Gambia

In oktober 2017 ging Marillion met Annemieke en Yolanda op vakantie naar Gambia. “We hebben het daar echt naar onze zin gehad. Alles was fantastisch aan het land. Behalve de koffie, die was wel echt heel vies. De grap van de vakantie werd dan ook dat we daar een koffiebar zouden gaan starten.” Maar de vakantie liep af en de drie vriendinnen gingen terug naar Nederland. Daar konden ze het land, de omgeving en de mensen maar niet vergeten. Ze kregen heimwee naar hun vakantieland. “Het is prachtig daar. Ze noemen het niet voor niets The Smiling Coast of Africa.”

Van grap naar idee

De grap om wat te ondernemen in Gambia nam in Nederland steeds serieuzere vormen aan. “Het was een grap om daar een koffiebar op te starten, maar we misten het zo erg dat het eigenlijk heel snel heel serieus werd. We wilden terug.” Ze besloten advies te vragen bij de vrouw bij wie ze hun safari hadden geboekt. “Bleek dat zij de boekingswebsite wilde verkopen. Voor dat je tot vijf kon tellen waren we eigenaar van een website waar toeristen hun safari’s boeken,” vertelt Marillion. Samen met Yolanda vertrekt Marillion naar Gambia. Annemieke ondersteunt de vriendinnen vanuit Nederland. “In Nederland is zij onze stabiele factor.”

Bevlieging of echte liefde?

De kersverse zakenpartners vlogen in januari 2018 terug naar Gambia. “We wilden toch even weten of het wel echt goed zat. De volgorde was totaal onlogisch, want we hadden de boekingssite al gekocht.” Gelukkig zat het goed. “We voelen ons daar echt thuis. Het klopt gewoon.” Dat gevoel werd alleen maar sterker en in april vlogen ze nogmaals terug om alvast een aantal zakelijke dingen af te handelen. Lachend vertelt Marillion dat ze toen ook direct hebben besloten om daar toch een bar te openen. “Een bar met goede koffie. Niemand verdient vieze koffie. Maar ook met cocktails en fingerfood.” Het is een plek waar mensen na een dag hard werken samen komen of lekker genieten van hun vakantie. “Hoe de bar gaat heten?” Ze lacht. “Blondies.”

Meer dan safari’s

Volgens Marillion wordt het land steeds populairder. Scandinavië ontdekt het langzaam en Engelsen keren steeds vaker terug. “Er komen ook steeds meer jongeren naar Gambia.” Volgens haar zijn mensen steeds meer op zoek naar meer dan strandvakanties. “Ook al trekt het land steeds meer toerisme, we merken wel dat de toeristen beperkt zijn in hun kennis. Je kunt zo goed stappen, fantastisch eten buiten het hotel en andere hele leuke dingen doen. Met de juiste kennis kun je zo’n gave vakantie hebben daar. Er is zoveel meer te beleven dan een cocktail drinken bij het zwembad of in de rij staan bij het all inclusive buffet. “Trek erop uit en ontdek het land!”

Impulsief

Binnen drie maanden eigenaar zijn van een onderneming en binnen een jaar verhuizen naar Gambia is impulsief te noemen. De vraag of Marillion wel wist wat ze deed, was dan ook onvermijdelijk. “Als ik mensen moest geloven, had ik hier alles. Een auto, een huis en een vaste baan.” Ze trekt haar wenkbrauwen op. “Dat komt voor mij niet in de buurt van alles. Voor mij is alles een biertje opentrekken terwijl de voetjes spelen met zand. Alles is buiten zijn en met mensen werken.” Ze is zich heel erg bewust van het feit dat ze haar zekerheid opgeeft voor een avontuur vol met risico’s. “Maar als ik later oud en grijs ben, wil ik het niet hebben over ‘wat als’. Ik wil terugdenken aan een leven vol met ‘ik heb’. Als dat impulsief is, dan moet dat maar.”

Twee blonde vrouwen

Omdat de vrouwen uit Europa komen, leeft de misvatting dat ze rijk zijn. “We moeten vaak fors meer betalen voor simpele papieren, omdat ze denken dat we een dikke portemonnee hebben.” Leuk is het niet, maar haar toekomst ligt in Gambia. En als ze daar meer voor moet betalen dan doet ze dat. Daarnaast waren de buurtbewoners en instellingen redelijk achterdochtig over de initiatieven van de vriendinnen. “We zijn twee blonde vrouwen uit Nederland. Er werd gedacht dat we de werkgelegenheid en mogelijkheden kwamen inpikken. Gelukkig nu niet meer! De bedoeling is juist om meer werkgelegenheid te creëren. Door toeristen zoveel mogelijk safari’s te laten boeken via www.gambiasafari.com. En natuurlijk in de toekomst met onze bar.”

Teruggeven aan de omgeving

Tijdens de vakantie zijn ze bevriend geraakt met een talentvolle zanger; Marzie Cox “Zodra de bar staat, willen we hem, en andere talentvolle mensen, een plek geven waar ze hun stem kunnen laten horen of waar zij ontdekt kunnen worden. Door middel van zang of dans. De mensen hebben daar zoveel talent, ongelofelijk!”

Op den duur willen ze zwemlessen gaan geven aan kinderen en jongeren. “Ze leven daar van de visserij, maar kunnen niet zwemmen. Ze moeten maar zorgen dat ze in hun boot blijven, anders hebben ze pech! Zoiets wil je toch niet op je geweten hebben als je weet dat je iemand kan leren zwemmen?” Op deze manier willen de vrouwen iets teruggeven aan het land waar zij een nieuwe toekomst mogen starten.

Nieuwe toekomst

Om een nieuw leven in Gambia te starten, diende het huis van Marillion verkocht te worden. “Vanaf het moment dat mijn huis verkocht was, werd het ineens heel echt. Het klopt dat het maar een huis is, maar het was wel vier jaar lang mijn huis.” Ooms Makelaars heeft de verkoop van het huis in een korte tijd weten te realiseren.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie