Van het gas af in de keuken?

Geschreven door Leonie de Wit op 27 maart 2023

Lente aan, verwarming uit. Oké, dat is nog iets te enthousiast met deze temperaturen, maar een standje lager kan zeker wel. Nog meer besparen op je energierekening? Verruil de gaspitten voor inductie.

Duurzamer leven kan op talloze manieren. Zonnepanelen op het dak, afval scheiden, vaker vegetarisch eten én van het gas af in je woning. Een flinke klus, maar er is een plek waar je meteen al die stap kunt zetten. In de keuken! Overstappen van koken op gas naar inductie is relatief eenvoudig en levert veel voordelen op.

Zo werkt het
Inmiddels is 85% van de verkochte kookplaten een elektrische plaat en kiest meer dan de helft van de mensen voor inductie. Koken op inductie kan altijd, ongeacht in wat voor huis je woont. En je hoeft niet per se een nieuwe keuken aan te schaffen om over te gaan op inductie. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk een nieuwe elektriciteitsgroep moet laten aansluiten in de meterkast. Dat is niet in alle gevallen zo, bij sommige kookplaten is het stekker erin en gas erop! Nou ja, eraf in dit geval.

Veilig, snel en makkelijk schoon te maken
Koken op inductie is de meest energiezuinige manier van koken. Maar zo’n zwarte, glanzende plaat is óók een stuk veiliger dan een gasfornuis. Geen open vlammen uit de kookplaat en dankzij het kinderslot lopen kindervingers ook geen enkel gevaar. Klaar met koken? Doekje erover en de plaat is meteen weer schoon. En dan kook je met inductie ook nog razendsnel. De kookplaat is namelijk in no time warm.

Koken wordt een eitje
De ingebouwde timer zorgt ervoor dat je eitje nooit meer te zacht of te hard is. Een inductieplaat komt namelijk met allerlei technische snufjes. Zo zit in sommige kookplaten een sensor die de temperatuur in de gaten houdt. Brandt het eten aan? Dan wordt de temperatuur automatisch aangepast. Kook je graag in stilte? Kies dan voor een kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Ook fijn: met flexibele kookzones kun je de pan overal neerzetten.

Wat kost het?
De prijzen van inductiekookplaten lopen uiteen van € 500 tot € 5000, afhankelijk van het formaat en de mogelijkheden. Je kunt het uiteraard zo gek maken als je wilt. Reken in totaal op zo’n € 800 voor de technische aanpassingen in de meterkast. Ook handig om even te checken of je nieuwe pannen nodig hebt: niet elke pan is geschikt voor inductie. Houd een magneet tegen de bodem van de pan om te checken of-ie mag blijven. Blijft de magneet plakken, dan kun je de pan gewoon gebruiken.

Advies nodig?
Wil jij je woning verkopen en je huis optimaal voorbereiden? We helpen je er graag bij. Vraag een gratis waardebepaling aan met een van onze makelaars. Met Ooms Makelaars haal jij het meeste uit jouw verkoop.

Bron: vtwonen.nl

Van het gas af in de keuken?
Leonie de Wit
Neem contact op met Leonie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Bekijk overzicht