Transformeer je kinderkamer naar een tienerkamer

Transformeer je kinderkamer naar een tienerkamer

Geschreven door Leonie de Wit op 7 september 2022

Op een gegeven moment groeit jouw kind uit zijn of haar kinderkamer en is het tijd voor een make-over. Er moet huiswerk worden gemaakt, je tiener wil een plek om te gamen of gewoon een plek om zich even terug te trekken. Maar hoe pak je zoiets aan, zonder dat je direct alle meubels hoeft te vervangen?

Je tiener heeft een plek nodig om huiswerk te maken. De transformatie begint dus bij een gedegen ‘werkplek’. Dit klinkt serieuzer dan het is, je kiest een kant-en-klaar bureau, een stoel en aan de muur bijvoorbeeld wat losse kastjes of planken voor boeken. Als je de kamer een volledig nieuw karakter wil geven, dan kies je voor een nieuwe kleur in de kamer. Op de muren, of iets minder rigoureus met alleen wat kleurvlakken of kleur in de meubels. In de kamer is het fijn om rekening te houden met de hobby’s en andere grote liefdes van je kind. Zo maak je het lekker persoonlijk.

Verzamelingen en posters
Weet je nog vroeger? De muren waren beplakt met posters van onze muziek- of filmhelden. Dat past niet helemaal meer in de tijd waar de kamers een soort Pinterest plaatjes zijn. Toch gun je jouw kind wel een kamer met eigen verzamelingen. Hoe zorg je ervoor dat het niet rommelig wordt? Probeer verzamelingen te centreren door ze te verzamelen op een punt. In een vitrinekast bijvoorbeeld of op een muur. Net als in de andere kamers en de woonkamer ligt het geheim in clusteren. Ook kun je creatief uitpakken. Heeft je kind een favoriete voetbalclub, dan kan je het logo uitvergroten en op de muur schilderen. Houdt hij of zij van auto’s, hang een paar plaatjes van auto’s aan de muur of stal ze uit op een plank. Op die manier blijft het op het oog één ding en blijft het rustig.

Een kleine kamer
In een kleine kamer kun je werken met hoogtes. Denk bijvoorbeeld aan een hoogslaper. Onder de hoogslaper kun je nog van alles kwijt, soms zelfs een bureau. Zo benut je de hele vloeroppervlakte. Met een plank langs de wand en planken erboven, creëer je extra (berg)ruimte. Meubels op maat zijn even een investering, maar benutten de ruimte wel optimaal. Ook als er gekke hoekjes in een kamer zitten, wat je vooral in oude huizen ziet. Dit maak de kamer heel gezellig, maar is niet altijd praktisch. Kan je niet in de hoogte werken, kijk dan waar je bergruimte onder kunt maken, bijvoorbeeld onder het bed of onder het bureau.

Opruimen
Tieners en kinderen zijn over het algemeen niet dol op opruimen. Door voldoende bergruimte te creëren, met duidelijke plekken waar wat moet liggen maak je het iets makkelijker. Hier kun je natuurlijk ook afspraken over maken. Uiteindelijk willen zowel jij als je kind een kamer wat zowel gezellig is als een plek waar je kind tot rust kan komen.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie