Thuiswerken, tijdelijk experiment of nieuwe trend?

We kunnen er niet omheen. Door de maatregelen van de afgelopen maanden werken we meer vanuit huis dan ooit daarvoor. En of we daar nu helemaal aan gewend zijn of niet, thuiswerken gaat de komende jaren een grotere rol spelen in ons leven. Zowel voor de werknemer als werkgever.

Als werkgever, en hoofdaansprakelijke voor het huren van kantoormeters voor je kantoor, is het een spannende tijd. Veel bedrijven hadden op basis van de coronamaatregelen een goed doordacht plan ontwikkeld om onder andere op 1,5 meter te kunnen werken en goed te ventileren. Zo kon er mondjesmaat weer wat gedacht worden aan een hogere benuttingsgraad van de gehuurde kantoormeters. Echter zal, ondanks die inzet, de bezettingsgraad ook de komende maand(en) weer terugvallen tot een minimum.

Ondanks dat de maatregelen waarschijnlijk van tijdelijke aard zullen zijn, kunnen we er langzaamaan rekening mee houden dat de trend van meer thuiswerken ook na corona zal blijven en er dus keuzes gemaakt dienen te worden met betrekking tot huisvesting.
Op basis van gesprekken met diverse huurders, wordt er in de nieuwe huisvestingsstrategie nagedacht over bijvoorbeeld 3 dagen op kantoor en 2 dagen thuis. Maar wat heeft dit dan voor invloed op het aantal gehuurde kantoormeters? En kan hier als huurder in besparen?

Diverse scenario’s
Tot nu toe wordt er nagedacht over diverse scenario’s; er zijn bedrijven die door meer thuiswerken de vacante meters de komende periode een andere invulling gaan geven. Zo worden diverse kantoormeters omgeturnd tot ‘breakoutrooms’, stilteruimtes, brainstormruimtes etc. Ofwel; ‘Als mensen naar kantoor komen, dan moeten alle faciliteiten om emotioneel en creatief met elkaar samen te werken aanwezig zijn. Achter een laptop zitten kunnen we thuis ook.’ Door deze visie willen bedrijven graag de cultuur van het bedrijf via het kantoor blijven uitdragen en zo het samen gevoel onderstrepen.

Daarnaast spelen andere vraagstukken op; in hoeverre voldoet de werkplek bij iemand thuis en in hoeverre kan ik als werkgever zorgen dat mijn medewerkers in ieder geval een goed bureau, goede bureaustoel en een dubbel beeldscherm hebben. Als thuiswerken niet tijdelijk is, dan moet hier op lange termijn voor een passende oplossing worden gezorgd, zodat werknemers gehoord worden.

Een ander scenario bij een langjarige huurovereenkomst is het onderverhuren van een bijvoorbeeld een kantoorvloer. Tegelijkertijd zien we een trend dat huurders de afgelopen maanden zich graag vestigen in turn-key kantoorruimtes. Het bij elkaar brengen van vraag en aanbod zou dus een flinke besparing kunnen opleveren op de huisvestingskosten van zowel de onderverhuurder als de nieuwe huurder. De mogelijkheid van onderverhuren hangt wel af van wat er in de huurovereenkomst overeen is gekomen. Indien gewenst kan Ooms middels een quick-scan dit snel inzien en hierin een verhuurstrategie adviseren.

Ooms blijft je voorzien!
Al met al verwachten wij dat bedrijven de waarde van (samen)werken in een kantooromgeving zullen blijven inzien en de vraag naar kwalitatieve goede kantoorruimtes zal blijven. Mede door ons uitgebreide portfolio van spraakmakende objecten, zullen we ons ook de komende tijd inzetten om iedereen te blijven voorzien van kantoorruimtes die inspiratie bieden.

Meer weten over onderverhuur van je kantoor of wil je juist een nieuw kantoor huren? Hier lees je meer over wat er mogelijk is!

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Een internationale logistieke organisatie heeft ca. 18.000 m² aan verhard buitenterrein gehuurd in Raamdonksveer. Het terrein in Raamdonksveer zal worden gebruikt voor de opslag van...
Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Het voorstel Delftseblok is door de gemeente Rotterdam uitgekozen als winnaar van de openbare marktselectieprocedure Delftsestraat-West. Vier panden uit de Rotterdamse wederopbouwperiode worden...
Bekijk overzicht