Rotterdam fietst de lente in!

De fiets, iedereen kent hem wel. De een gebruikt hem wat meer dan de ander en we zitten er met zijn alle gemiddeld ook steeds meer uren op. Dat we de fiets vaker gebruiken heeft meerdere redenen. De een fietst naar werk, want dit is fiscaal voordelig. De ander fietst voor dagelijkse boodschappen, want dat is beter voor de natuur. Het stadsmeisje fietst naar haar favoriete kledingwinkel, want met de auto is ze drie keer zo lang bezig en dan hebben we ook nog de sporter die gerust 150 kilometer wegtrapt op een dag. We hebben allemaal onze reden om te gaan fietsen en dat merken we ook in Rotterdam.

Al enkele jaren is Rotterdam bezig met het autoluw maken van de stad. Parkeren moeten de Rotterdammers ondergronds en de wegen worden ingericht voor eenrichtingsverkeer óf verdwijnen zelfs. Ook op de iconische Coolsingel zal er na de renovatie minder plek zijn voor de auto, maar juist meer ruimte voor de fiets. De plek voor auto’s wordt gehalveerd en de plek voor fietsers wordt gecentreerd. Veiliger en gezelliger voor het winkelend publiek.

Dat de Gemeente Rotterdam meer plek maakt voor de fietser en minder voor de auto, maakt Rotterdam de ideale stad voor nieuwe initiatieven rond de fiets. Ze vullen de straten door zich te vestigen in Rotterdam en de fietspaden worden steeds drukker, doordat naast consumenten ook lokale ondernemers de fiets vinden.

Mobiliteitsabonnementen

Een landelijk bekend mobiliteitsabonnement dat gericht is op de fiets, is Swapfiets. Bij Swapfiets sluit je zakelijk of privé een abonnement af waarbij Swapfiets een fiets ter beschikking stelt en wanneer deze iets mankeert het bedrijf de fiets komt repareren. Swapfiets is bekend van de herkenbare blauwe voorband. Dergelijke abonnementen heb je nu ook voor de elektrische fiets zoals bij Van Moof of E-Bike to Go. Ook deze bedrijven kom je in Rotterdam steeds meer tegen.

Zakelijk

Zakelijk gezien is het een voordeel om in Rotterdam te fietsen. Je kan fietsen leasen of zelf aanschaffen. De elektrische fietsen hebben een steeds grotere batterijduur en daarmee een steeds groter bereik. Met de elektrische fiets over de snelfietsroute zit je binnen een uur in steden als Dordrecht of Den Haag. Ook wordt het parkeren in Rotterdam steeds duurder omdat de gemeente dit, zoals eerder aangegeven, verplaatst naar de garages. Parkeren met de auto op straat wordt ook steeds duurder.

Voor veel bestaande bedrijven is de fiets ook een uitkomst. Denk aan CoolBlue die minder gebruik maakt van de bezorgdiensten door zelf te bezorgen met de bakfiets, jouw favoriete restaurant waar jij in deze coronaperiode jouw avondeten bestelt en jouw milieuvriendelijke makelaar die op de elektrische fiets langskomt naar de bezichtiging.

Privé

Buiten dat het, net als zakelijk gezien, een nadeel is voor particulieren dat parkeren op straat steeds duurder wordt, zijn alle hotspots van Rotterdam beter te bereiken met de fiets. Eigenlijk kan je als inwoner van Rotterdam bijna niet zonder de fiets.

Veel dynamiek in de markt van partijen die gericht zijn op fietsen

Bij Ooms Makelaars signaleren we in de voorbije periode veel partijen die een initiatief hebben dat gericht is op fietsen en zien we steeds meer nieuwe partijen in de markt die op zoek zijn naar de perfecte locatie van waaruit de hele stad bereikbaar is.

Zo hebben we recent een mooie transactie gerealiseerd met de uit Duitsland overgekomen boodschappenbezorgdienst Gorilla’s die een cluster van drie naast elkaar gelegen winkels huurt aan de Hoogstraat in Rotterdam. Dit is de tweede vestiging van de bezorgsuper op de fiets in Rotterdam.

Zowel in de stad als in de periferie zien we belangstelling van verschillende ketens van fietsenwinkels, binnenkort kunnen we bijvoorbeeld bekend maken welke partij zich gaat vestigen in het nieuwe wijkwinkelcentrum Markt van Matena in Papendrecht.

Vastgoedontwikkelingen en de fiets

De gemeente Rotterdam schrijft veel tenders uit voor projectontwikkelaars in het vastgoed. Zij kunnen een stuk grond of een gebouw van de gemeente kopen waar zij dan hun plan mogen ontwikkelen. De gemeente gunt dan het recht tot kopen aan het initiatief dat het beste bijdraagt aan de stad en de doelstellingen rond het gebied. Steeds vaker merken wij dat projectontwikkelaars de samenwerking aan gaan. Dit doen ze met elkaar maar ook met externe partijen zoals een horecaondernemer of een mobiliteitsaanbieder (daar komt de fiets weer om de hoek kijken).

Al met al zal je de fiets dus steeds vaker tegenkomen in Rotterdam, in de winkelstraten, op de fietspaden, aan de laadpaal, bij de bedrijven en op het moment dat jouw boodschappen of jouw avondeten wordt bezorgd. Denk er eens over na, waar helpt de fiets jou bij? Bespaart het je benzinegeld of parkeerkosten, zorgt het voor je dagelijkse beweging?

Veel gezondheid en een sportieve groet, ik trap nog even door.



Foto: gemeente rotterdam

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Een internationale logistieke organisatie heeft ca. 18.000 m² aan verhard buitenterrein gehuurd in Raamdonksveer. Het terrein in Raamdonksveer zal worden gebruikt voor de opslag van...
Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Het voorstel Delftseblok is door de gemeente Rotterdam uitgekozen als winnaar van de openbare marktselectieprocedure Delftsestraat-West. Vier panden uit de Rotterdamse wederopbouwperiode worden...
Bekijk overzicht