Raamdecoratie, waar begin je?

Geschreven door Leonie de Wit op 14 februari 2022

Niet geheel onbelangrijk in je nieuwe woning is de raamdecoratie. Je creëert direct meer privacy, maar het werkt natuurlijk ook flink sfeer verhogend. Wist je dat raamdecoratie tegenwoordig best betaalbaar kan zijn? En voor de duidelijkheid, met raamdecoratie hebben we het niet over gordijnen. We hebben het over rolgordijnen, blinds en jaloezieën.

Ramen beslaan vaak best een groot oppervlakte van je woning. Raamdecoratie kan een ruimte hierdoor maken of breken. En toch is raamdecoratie iets wat vaak vergeten wordt in de begroting of waarvoor te weinig wordt vrijgehouden in het budget. Zonde, want het is een belangrijk onderdeel van je interieur.

Raamdecoratie betaalbaar
Raamdecoratie wordt vaak op maat gemaakt en dat maakt dat het over het algemeen een flinke investering is. Maar dat is tegenwoordig niet per definitie zo. Bouwmarkten bieden tegenwoordig ook mooie kant-en-klare gordijnen die je op maat kunt laten maken. Vergis je ook niet in het terug-verdien effect. Ramen geven huizen licht, warmte en ventilatie, maar zij kunnen ook zorgen voor tocht en kou. Dat zal bij een nieuwbouwwoning iets minder zijn, maar over het algemeen zal de juiste raamdecoratie je woning energiezuiniger maken.

Raamdecoratie, waar begin je?
De eerste stap is het bepalen van de functie. In de woonkamer vind je privacy waarschijnlijk heel belangrijk, maar wil je wel dat het licht doorlaat. In de slaapkamer is privacy net zo belangrijk, maar wil je vaak ook verduisteren. De functie bepaalt dan ook de keuze. Wanneer je wil verduisteren is een rolgordijn handig, of een verduisterend plisségordijn. Je kunt daarbij kiezen voor een stof met een speciale coating zodat het geen licht doorlaat.

Het oog wil uiteraard ook wat. Welke stijl heeft jouw interieur? Maak een moodboard om te kijken wat het beste past. Vind je horizontale jaloezieën van hout mooi? Of houd je juist van wat strakker en kies je liever aluminium. Bij plisségordijnen of rolgordijnen kun je de bovenkant vaak openmaken, dat geeft ook een andere uitstraling en je kunt spelen met lichtinval. En dan heb je nog de stof. Grove stoffen zijn de trend van nu.

Waarom jaloezieën heel praktisch zijn
Allereerst de vraag: Luxaflex of jaloezieën, wat is het verschil? Eigenlijk is er geen verschil. Luxaflex is de bekendste merknaam van jaloezieën. Jaloezieën had je voorheen alleen in aluminium en ze waren vrij dun. Hierdoor werd het met al die streepjes voor het raam wat onrustig. Tegenwoordig heb je jaloezieën in allerlei diktes, tot wel 6,5 centimeter breed.

Wat jaloezieën populair maakt is dat je kunt spelen met de lichtinval. Een gordijn kun je openen of sluiten om licht al dan niet binnen te laten. De optie om de stroken van een jaloezie te kantelen zorgt voor veel meer invloed op de lichtinval. Naar boven gericht, naar beneden of met een mooie schaduwval op het interieur.

En dan heb je ook nog shutters. Dat zijn een soort luiken. Je klapt ze open en dicht en ze fungeren dus ook als raamdecoratie. Ze geven je woning direct een luxe en moderne uitstraling. En een extra tip? Maak alles elektrisch. Je raamdecoratie bedienen vanaf je telefoon, dat wil je toch?

Raamdecoratie, waar begin je?
Leonie de Wit
Neem contact op met Leonie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Leer Emma Vizee kennen, Content Marketeer bij Ooms Makelaars

Leer Emma Vizee kennen, Content Marketeer bij Ooms Makelaars

In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie