Ondanks positieve cijfers, toch alert blijven op woningkrapte

Uit de woningmarktcijfers van de NVM van het derde kwartaal van 2020, blijkt dat de Nederlandse huizenmarkt het goed doet. In twintig jaar tijd zijn de huizenprijzen nog nooit zo hard gestegen als het afgelopen kwartaal. Met een gemiddelde verkoopprijs van € 354.000 k.k. is dat een stijging van 11,6% ten opzichte van vorig jaar. Daarbij worden woningen razendsnel verkocht. Maar het zijn ook signalen voor een te krappe woningmarkt en dat moet aangepakt worden.

De stijgende huizenprijzen zijn een gevolg van de woningkrapte. Nog steeds zijn er meer huizenzoekers dan woningaanbod. Dat maakt de te koop-staande woningen waardevoller. Huizenbezitters die verhuizen ondervinden daar vaak niet veel last van, aangezien zij hun huis ook tegen een hoog tarief kunnen verkopen. Voor starters is het daarentegen moeilijker, aangezien zij vanuit het ouderlijk huis of een huurhuis komen. Ze hebben veel minder kapitaal en dat is op de huidige markt wel nodig.

Noodplan kan woningmarkt helpen
Stijgende cijfers geven een positieve indruk en het is duidelijk dat de coronacrisis geen direct negatief effect op de woningmarkt heeft. Toch is het van belang om de druk van de markt te halen en dat kan onder andere door de aanbouw van meer betaalbare woningen. In het AD benadrukt NVM-directeur Onno Hoes dat een noodplan nodig is om de markt op dit vlak te ondersteunen. Eind september kwam CDA-Tweede Kamerlid Julius Terpstra met een dergelijk plan, omdat de huidige minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in zijn ogen niet doorpakt door onder meer zelf bouwlocaties aan te wijzen voor woningbouw.

Ben je op zoek naar een nieuwe woning?
Twijfel dan niet en schakel hulp in van de aankoopmakelaar. Ook al is het moeilijk op deze markt iets vinden, er zijn mogelijkheden. We helpen je graag! Neem contact op via wonen@ooms.com of bel met 010 – 424 88 88.


Bron: ad.nl

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Bekijk overzicht