Ondanks positieve cijfers, toch alert blijven op woningkrapte

Uit de woningmarktcijfers van de NVM van het derde kwartaal van 2020, blijkt dat de Nederlandse huizenmarkt het goed doet. In twintig jaar tijd zijn de huizenprijzen nog nooit zo hard gestegen als het afgelopen kwartaal. Met een gemiddelde verkoopprijs van € 354.000 k.k. is dat een stijging van 11,6% ten opzichte van vorig jaar. Daarbij worden woningen razendsnel verkocht. Maar het zijn ook signalen voor een te krappe woningmarkt en dat moet aangepakt worden.

De stijgende huizenprijzen zijn een gevolg van de woningkrapte. Nog steeds zijn er meer huizenzoekers dan woningaanbod. Dat maakt de te koop-staande woningen waardevoller. Huizenbezitters die verhuizen ondervinden daar vaak niet veel last van, aangezien zij hun huis ook tegen een hoog tarief kunnen verkopen. Voor starters is het daarentegen moeilijker, aangezien zij vanuit het ouderlijk huis of een huurhuis komen. Ze hebben veel minder kapitaal en dat is op de huidige markt wel nodig.

Noodplan kan woningmarkt helpen
Stijgende cijfers geven een positieve indruk en het is duidelijk dat de coronacrisis geen direct negatief effect op de woningmarkt heeft. Toch is het van belang om de druk van de markt te halen en dat kan onder andere door de aanbouw van meer betaalbare woningen. In het AD benadrukt NVM-directeur Onno Hoes dat een noodplan nodig is om de markt op dit vlak te ondersteunen. Eind september kwam CDA-Tweede Kamerlid Julius Terpstra met een dergelijk plan, omdat de huidige minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in zijn ogen niet doorpakt door onder meer zelf bouwlocaties aan te wijzen voor woningbouw.

Ben je op zoek naar een nieuwe woning?
Twijfel dan niet en schakel hulp in van de aankoopmakelaar. Ook al is het moeilijk op deze markt iets vinden, er zijn mogelijkheden. We helpen je graag! Neem contact op via wonen@ooms.com of bel met 010 – 424 88 88.


Bron: ad.nl

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Maak kennis met Copaan: dé aankoopservice voor woningzoekers!

Maak kennis met Copaan: dé aankoopservice voor woningzoekers!

Ben jij op zoek naar persoonlijke aandacht bij het vinden van jouw droomwoning? Schakel dan onze expertise in als aankoopmakelaar, inclusief de aankoopservice...
Wending op de woningmarkt: toename in verkopen en einde aan prijsdaling nabij

Wending op de woningmarkt: toename in verkopen en einde aan prijsdaling nabij

De afgelopen maanden vertoonde de huizenmarkt een wisselvallige trend in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Echter, wordt het verschil geleidelijk kleiner en tonen de prijzen...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie