Nieuwe premies zorgverzekering 2023 bekend

Geschreven door Leonie de Wit op 14 november 2022

De kogel is door de kerk: zaterdagnacht zijn de allerlaatste premies voor 2023 bekend gemaakt door de zorgverzekeraars. Naast de premie, gaat er meer veranderen. We hebben de wijzigingen voor 2023 voor je op een rij gezet én we leggen uit hoe je kunt besparen op jouw zorgverzekering.

Ieder jaar wijzigt er iets in de vergoedingen vanuit de zorgverzekering. De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering en de zorgverzekeraar stelt de aanvullende verzekering samen. Wanneer bepaalde kosten omhooggaan of wanneer een medicijn niet meer wordt vergoed, kan dit jouw leven behoorlijk beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het afschaffen van de vergoeding van vitamine D. De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt in 2023 wel vergoed, maar de combinatietest niet meer.

Zorgtoeslag

Om mensen met een lager inkomen te helpen, gaan naast de premies ook de zorgtoeslag omhoog. Of je zorgtoeslag wel of niet ontvangt, is afhankelijk van je inkomen. Ligt jouw inkomen onder een bepaalde grens, dan is het betalen van je zorgverzekering lastig. Je krijgt in dat geval dus geld de overheid en deze premie stijgt in 2023.

Collectiviteitskorting

De collectiviteitskorting gaat in de basisverzekering verdwijnen. Dit is een korting die je krijgt wanneer je bij bijvoorbeeld je werkgever of gemeente, een zorgverzekering afsluit. De zorgverzekeraars geven iedereen van deze groep dan een beetje korting op de premie. In de afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op deze collectiviteitskorting. Er werd gezegd dat verzekeringsmaatschappijen de premies voor iedereen een beetje hoger maakten, behalve voor de mensen met een collectiviteitskorting. Deze verlaging werd dan als korting bestempeld, terwijl dit niet helemaal terecht was. Juist daarom werd deze korting de laatste jaren steeds lager en verdwijnt deze nu helemaal in de basisverzekering.

Besparen op hogere zorgpremie in 2023

De premieverhogingen betekenen een flinke lastenverhoging. Door het overstappen van zorgverzekering kun je elk jaar veel geld besparen We kunnen stellen dat de onderlinge verschillen in prijs en dekking groter zijn dan ooit. Daarom is het belangrijk om alle zorgverzekeraars en verzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Maak hierbij een aparte vergelijking voor jezelf en je partner: de kans is groot dat jullie zorgbehoeften anders zijn. Het is in dat geval wellicht niet slim om bij dezelfde partij verzekerd te zijn.

Een compleet overzicht van alle premies per zorgverzekering, inclusief stijgingen, vind je hier.

Ben je enorm geschrokken van je nieuwe zorgpremie? Er zijn manieren om te besparen.

Kijk goed naar de aanvullende verzekeringen

Op de aanvullende zorgverzekering kunnen verzekeraars nog wel een korting geven in 2023. Wel zijn consumenten met een collectieve verzekering vaak oververzekerd. Het loont daarom zeker de moeite om je zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod. De onderlinge prijsverschillen op aanvullende verzekeringen zijn enorm. Het is dus belangrijk om hier goed naar te kijken. Soms betaal je voor een aanvullende verzekering namelijk meer dan dat je ervoor terugkrijgt. Dit is vaak het geval bij een aanvullende verzekering voor brillen of lenzen. Je betaalt meer premie dan je uiteindelijk vergoeding krijgt. Ook bij een aanvullende tandartsverzekering is het belangrijk om dit goed na te kijken. Als je nooit gaatjes hebt en bijvoorbeeld twee keer per jaar naar de tandarts gaat, ben je waarschijnlijk goedkoper uit zonder aanvullende tandartsverzekering.

Het verhogen van de eigen risico

Naast het overstappen van zorgverzekering zijn er ook andere manieren waarmee je geld kunt besparen op je zorgverzekering. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je eigen risico te verhogen. Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico, dan kan je maandpremie flink omlaaggaan. Dit betekent wel dat als je een vergoeding vanuit de basisverzekering krijgt, je hier eerst je verplicht én vrijwillig eigen risico over moet betalen. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandpremie. Door het verhogen van het eigen risico kun je dus maandelijks veel geld besparen, maar er zitten wel risico’s aan. Als je van jezelf weet dat je vaak zorg nodig hebt, is het niet aan te raden om het eigen risico te verhogen. Ook kun je overwegen om je premie in één keer te betalen: bij een jaarbetaling van je zorgverzekering ontvang je bij sommige verzekeraars 1 tot 2 procent korting, dat is al snel een paar tientjes op jaarbasis.

Hulp nodig?

Mocht je vragen hebben over jouw verzekeringen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Vraag nu een vrijblijvend gesprek aan met een van onze adviseurs via: www.ooms.com/financieel.

Nieuwe premies zorgverzekering 2023 bekend
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy