Met deze klustips kan ook jij aan de slag

Geschreven door Leonie de Wit op 24 mei 2022

In de afgelopen periode hebben we -mede door de pandemie- meer geklust dan ooit. En nu de aannemers volgeboekt zijn, moeten we toch echt zelf aan de slag. En zo erg is dat niet, want het scheelt je veel geld én het geeft voldoening wanneer een klus gelukt is. Ga ja verbouwen of verhuizen? Wij helpen je op weg met deze klustips.

Schilderen
We beginnen met een werkje dat iedereen kan: schilderen. Kies niet meteen de grootste muur in je woning uit, maar begin rustig. Ga bijvoorbeeld voor de onderkant van een klein kozijn. Goede voorbereiding is het halve werk, dus het is belangrijk om altijd goed schoon te maken, te ontvetten, te schuren en alles stofvrij te maken voor je begint. Verf liever de muur een extra keer, dan dat je de verf er dik opzet. Vergeet ook niet om de omgeving af te plakken. En kies een goede kwaliteit verf. Ga bijvoorbeeld eens naar de speciaalzaak. De verf is misschien wat duurder, maar je hebt vaak wel minder nodig. Toch een beetje gemorst? De verf op waterbasis die je voor het plafond en de muur gebruikt is gemakkelijk te verwijderen met ammonia. Pak een watje, doop het in een schaaltje ammonia en leg dat watje op de vlek of op de spetters. Dan kun je het er zo af poetsen. Deze truc werkt net zo goed op laminaat als op tapijt.

Lamp ophangen
Een lamp ophangen klinkt ingewikkelder dan het is. Zorg altijd dat de stroom eraf is, ook als je de oude lamp eraf haalt. Daarna is het vooral een kwestie van de juiste draadjes aan elkaar aansluiten, maar dat kan eigenlijk niet mis gaan. Wat wel mis kan gaan, is het boren in je plafond. Verdiep je daarom goed in wat voor plafond je hebt: gips of beton. Er zijn speciale pluggen voor gips en beton. Er zijn ook all-in pluggen voor alle soorten, maar dat werkt minder goed. Voor beton heb je ook een speciale boor nodig.

De tuin tegelen
Je verwacht het wellicht niet, maar ook tegelen is prima te doen voor een doe-het-zelver. Het is wel wat zwaarder werk en niet geschikt voor klussers met een zwakke rug. Regel nummer een is dat je altijd een waterpas bij de hand houdt en zorg dat je vanaf je huis aflopend tegelt, zodat het water niet tegen de gevel stroomt. Je wilt niet dat de tegels wegzakken en dit voorkom je door opsluitband te gebruiken. Zorg voor voldoende straatzand eronder en begin met tegelen. Een ingewikkelde triplaat is alleen nodig wanneer je een grote tuin hebt, maar dat kun je ook beter aan de professional overlaten.

Naden kitten
Vieze en donkere naden laten je woning er onverzorgd uitzien. Zelf opnieuw kitten is heel goed te doen voor de beginnende klusser. Verwijder met een scherp mesje zoveel mogelijk van de oude kitnaad. Hierna kun je de rand goed ontvetten met een speciale primer, waarna je de nieuwe kit op erop kunt zetten. Smeer de rand in met zeepsop en strijk erna er nog overheen met bijvoorbeeld een elektriciteitspijpje, zodat de rand wat ronder is. Nog even licht met de vinger eroverheen, en klaar ben je.

Gereedschap
Om te klussen heb je natuurlijk gereedschap nodig. Toch hoef je niet direct de hele bouwmarkt leeg te kopen. Met een handzaag, schoevendraaierset, waterpomptang, een verstelbare sleutel en een boor heb je een prima basis, waar je een eind mee komt. Succes!

Met deze klustips kan ook jij aan de slag
Leonie de Wit
Neem contact op met Leonie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Bekijk overzicht