Logistieke vastgoedmarkt grote winnaar van de coronacrisis

Geschreven door Joost van der Linden op 28 oktober 2020

De logistieke sector lijkt zich sinds het begin van de coronaperiode snel te herstellen, maar de opname lag in het tweede kwartaal een flink stuk onder het oude niveau. De totale opname in Q2 was 385,000 m2, wat een kwart lager ligt dan hetzelfde kwartaal in 2019. In totaal werd er in de eerste helft van 2020 circa 1.000.000 m2 verhuurd of voor-verhuurd, wat neerkomt op een daling van 17% ten opzichte van het jaar hiervoor. Door de sterke fundamenten van de markt en de toenemende vraag naar logistiek vastgoed, wordt er een spoedig herstel verwacht.

De grootste vraag komt momenteel vanuit de foodsector. Sinds de coronacrisis daalde in bijna alle sectoren de opname, behalve in de foodsector. In de eerste helft van 2020 zorgde deze sector voor 25% van het opnamevolume. Door onzekerheid over toekomstige order- en goederenvolumes, stelden bedrijven in andere sectoren hun uitbreiding juist uit. Naast de grote opname uit de foodsector, ervaarden online retailers topdrukte nadat de eerste coronamaatregelen bekend werden gemaakt. Hierdoor steeg de vraag naar tijdelijke opslagruimte. Verder is de groei van E-commerce een structurele drijver achter de vraag naar logistieke ruimte.


Logistieke markt blijkt veerkrachtig

De voorruitzichten voor de logistieke sector zijn positief. Vanuit beleggers is de interesse in logistiek vastgoed sterk en er is momenteel een lage leegstand van circa 4,5%. Vanuit een survey van Savallis blijkt dat voor eind 2020, en voor de jaren hierna, een stijging in het transactievolume wordt verwacht. Ook wordt er verwacht dat de waarde van logistiek vastgoed zal stijgen. De logistieke markt blijkt naast de zorg- en woningmarkt veerkrachtig. In sommige sectoren wordt er huurgroei verwacht, maar in de logistieke markt wordt door de respondenten van de survey aangegeven dat deze stabiliseren of licht dalen.

Je zou kunnen zeggen dat de logistieke markt, in vergelijking met de winkel- en kantorenmarkt, de ‘grote winnaar’ is van de coronacrisis. Ondanks dat er ook bepaalde delen van de logistieke markt geraakt worden komt deze er in zijn totaliteit als beste uit.


Bent u zelf op zoek naar bedrijfsruimte?
Kijk hier voor ons volledige aanbod bedrijfshallen. Heeft u hulp nodig bij het vinden van een nieuwe bedrijfsruimte of wilt u uw ruimte verkopen of verhuren? We helpen u graag! Mail naar bog@ooms.com of bel naar 010 – 424 88 88.

Auteur: Maria van der Velde

Logistieke vastgoedmarkt grote winnaar van de coronacrisis
Joost van der Linden
Neem contact op met Joost

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Whitehouse Development & Unknown Group kopen drinkwaterleidingterrein De Esch

Whitehouse Development & Unknown Group kopen drinkwaterleidingterrein De Esch

Het complex aan de Watertorenweg 160-200 te Rotterdam bestaat uit een samenspel van meerdere opstallen die allemaal dienstbaar waren aan de drinkwatervoorziening van de...
Heylen Warehouses voltooit transactie met BTS Logistic

Heylen Warehouses voltooit transactie met BTS Logistic

Herentals, 30 oktober 2023 - Heylen Warehouses, een toonaangevende langetermijn-investeerder in “state of the art” logistiek en industrieel vastgoed, is verheugd de...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie