Logistieke centra overvol door een combinatie van een stokkende supply chain en teruglopende consumentenbestedingen

Geschreven door Allard van den Berg op 6 december 2022

Consumenten geven minder geld uit, waardoor de logistieke centra in Nederland overvol raken met onverkochte producten zoals kleding, meubels, laptops en gameapparatuur. Het is een nieuw signaal dat de economie een tik kan krijgen, schrijven het Financieel Dagblad en Algemeen Dagblad in november dit jaar.


Door een stokkende supply chain gedurende de coronapandemie vanuit onder andere Azië, waarbij consumenten in 2020 en 2021 ook nog eens meer kochten dan voorheen, hebben veel bedrijven extra voorraden aangelegd. Deze ontwikkeling die inmiddels achter ons ligt, valt samen met de recente ontwikkeling waarbij de hoge inflatie en dalende koopkracht juist resulteert in teruglopende consumentenbestedingen.

Het gevolg? Overvolle logistieke centra met bezettingsgraden van rond de 90 % en een nog grotere druk op de logistieke vastgoedmarkt. Met een (zeer) beperkt aanbod van logistiek vastgoed en alsmaar stijgende vraag vanuit eindgebruikers, is de klassieke verhouding tussen vraag en aanbod verder uit balans.

In de Randstad en specifiek de regio Rotterdam zien wij dan ook een verdere stijging van de huurprijzen. Voor moderne logistieke centra met een goede bereikbaarheid stijgen de huurprijzen tot boven de € 85,- á € 90,- per m2 per jaar. Dit zijn voor de regio Rotterdam echte ‘benchmark transacties’. Ter illustratie, vijf jaar geleden lag het huurprijs niveau in de regio Rotterdam op gemiddeld € 55,- á € 60,- per m2 per jaar.

Voor consumenten kunnen deze ontwikkelingen juist voordelig uitpakken. Bij een acuut gebrek aan opslagcapaciteit kan de situatie ontstaan dat bedrijven de huidige voorraden versneld willen verkopen, voor lagere prijzen. In de VS, doorgaand een voorloper van Europa, is deze ontwikkeling al enigszins zichtbaar.

De beschikbaar van logistiek vastgoed is zowel op de korte termijn (t.b.v. het actuele ruimtegebrek) als op de middellange termijn (voor het beheersbaar houden van de huisvestingskosten en het faciliteren van groei) van groot belang.

Bent u als ondernemer op dit moment op zoek naar uitbreiding? Onderstaand vindt u een greep uit ons actuele logistieke aanbod:

https://ooms.com/bedrijven/aanbod/seattleweg-1-pernis-rotterdam-b108492

https://ooms.com/bedrijven/aanbod/shipp-21-0-ong-puttershoek-b108308

https://www.fundainbusiness.nl/bedrijfshal/heinenoord/object-42729274-hooischudder/

Logistieke centra overvol door een combinatie van een stokkende supply chain en teruglopende consumentenbestedingen
Allard van den Berg
Neem contact op met Allard

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Een internationale logistieke organisatie heeft ca. 18.000 m² aan verhard buitenterrein gehuurd in Raamdonksveer. Het terrein in Raamdonksveer zal worden gebruikt voor de opslag van...
Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Het voorstel Delftseblok is door de gemeente Rotterdam uitgekozen als winnaar van de openbare marktselectieprocedure Delftsestraat-West. Vier panden uit de Rotterdamse wederopbouwperiode worden...
Bekijk overzicht