Knalkleuren in huis, durf jij ervoor te kiezen?

Knalkleuren in huis, durf jij ervoor te kiezen?

Geschreven door Leonie de Wit op 11 mei 2022

Toegegeven, je moet het durven: een knalgele muur of een felrode bank. Niets is vrolijker dan veel kleur in huis, maar een knalkleur op de muur wordt vaak wat spannend gevonden. Met deze tips durf ook jij het aan.

Vaak weten mensen niet waar ze moeten beginnen. Als je alleen maar witte muren hebt en je verft een muur ineens felgeel, dan wordt het contrast heel heftig. Dat betekent dus dat je he beste kunt beginnen bij de basis. Wit zorgt voor een te groot contrast, dus kies liever een iets zachtere kleur als basis. Zandkleur en lichtgrijs zijn hele mooie basiskleuren en helemaal van nu.

Een knalkleur op de muur
Wil je echt voor een knalkleur gaan, zoals rood of geel, dan kun je dat beter niet op alle muren doen. Dan wordt het wat veel. Kies voor een of twee muren. Naast dat je kiest voor een zachtere kleur op de andere muren, kun je ook verzachten met accessoires. Als je bijvoorbeeld een heel zachtroze stoel tegen een rode muur zet dan verzacht het lichtroze het rode. Als je er een stoel in een primaire kleur voorzet, versterkt dat juist en wordt het heftig.

Let op de grootte van de ruimte
Het is wel belangrijk om te kijken hoe groot een ruimte is. Zeker als je met felle kleuren aan de slag gaat, want je wilt natuurlijk voorkomen dat het teveel van het goede wordt.

Houd daarom altijd dit advies in gedachten: ga bij een kleine of juist heel grote kamer voor een accentkleur op één muur. Is de kamer middelgroot? Bedek dan gerust meer muren in een knalkleur.

Accentkleuren
Wanneer je teveel van een bepaalde kleur gebruikt komt het wat overweldigend over. Maak daarom gebruik van accentkleuren. Ken je de regel 60/30/10? Hierbij kies je één neutrale (zachte) kleur als dominante kleur die je voor 60 procent toepast in je interieur. Met een tweede iets lichtere accentkleur bedek je 30 procent. En tot slot kies je de felgekleurde tint die er het meest uitspringt. Deze laat je 10 procent van je interieur bedekken, denk bijvoorbeeld aan je bank. Zo wordt het niet teveel en komen de kleuren in jouw interieur volledig tot hun recht.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie