Je huis ventileren is gezond én goedkoper dan je zou denken

Geschreven door Leonie de Wit op 17 januari 2023

Nu het buiten koud is en de energieprijzen zijn gestegen, ben je misschien geneigd om je huis potdicht te houden. Wat je je misschien niet realiseert is dat de binnenlucht vaak vuiler is dan de buitenlucht. Ventileren is dus goed voor je en goedkoper dan je zou denken.

De tijden zijn veranderd. De hele dag de verwarming op 21 graden met de ramen op een kiertje is voor de meeste mensen geen optie meer, nu de energieprijzen zijn gestegen. Even je huis luchten door alles open te zetten heeft niet zoveel zin. Het is juist belangrijk dat je huis 24 uur ‘ademt’. Zonder dat we het doorhebben produceren we ook in huis allerlei afvalstoffen en je wil niet dat deze afvalstoffen in je woning blijven. Koken, wassen, douchen en zweten. Het zorgt er allemaal voor dat het vochtgehalte in je woning toeneemt. Met een huisdier is dat vaak nog meer. Zelfs ademen zorgt al voor liters waterdamp per dag in huis.

Klachten door slechte ventilatie
Heb jij de luchtkwaliteit in jouw woning weleens gemeten? Wanneer je dit doet tussen 18:00 en 20:00 ’s avonds zul je wellicht schrikken. Dan is de concentratie fijnstof veel hoger dan buiten. Dat komt met name door koken en bakken op hogere temperaturen in oliën en vetten. Die deeltjes komen in de longen en het lichaam terecht. En dat wil je eigenlijk niet. Om die reden is het zelfs beter voor je om de ramen te openen in een omgeving met luchtvervuiling, dan in de vervuilde binnenlucht te blijven zitten.

Ook schimmels krijgen vrij spel in een vochtiger huis. Houten meubels, vloeren en kozijnen nemen vocht uit de lucht op en zetten uit. Dit kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Om dit soort klachten te voorkomen is het dus belangrijk om te zorgen voor een goede luchtdoorstroming. Een goed advies is bijvoorbeeld om de verwarming niet onder de 15 graden te zetten. We gedijen het best bij een temperatuur van 17 graden.

Buitenlucht opwarmen is goedkoper
Frisse buitenlucht verwarmen is een stuk makkelijker dan vochtige binnenlucht. Dus hoe tegenstrijdig het ook klinkt, je kunt zelfs energie besparen door frisse buitenlucht naar binnen te halen. Dit doe je overigens niet door je raam open te zetten, maar wel met de juiste ventilatie. Dat is natuurlijk wel een uiterste, in basis kost het opwarmen van koude lucht nu eenmaal energie en dus ook geld, maar het is goedkoper dan je in eerste instantie zou denken. Het is vooral belangrijk om precies de juiste hoeveelheid lucht toe te laten. Dan hoef je niet meer te verwarmen dan nodig en je leeft het gezondst in huis. Hoe je dit ziet? Schaf een CO2-meter aan. Die laat zien of de ventilatie een standje hoger of lager kan.

Advies nodig?
Wil jij je woning verkopen en je huis optimaal voorbereiden? We helpen je er graag bij. Vraag een gratis waardebepaling aan met een van onze makelaars. Met Ooms Makelaars haal jij het meeste uit jouw verkoop.

Je huis ventileren is gezond én goedkoper dan je zou denken
Leonie de Wit
Neem contact op met Leonie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Bekijk overzicht