Interview met Capelse ondernemer Albert Calor: ‘Het is belangrijk om dingen ook een keer anders te durven aanpakken.’
In een voormalig bankgebouw in Capelle aan den IJssel, beter bekend als restaurant-wijnbar De Bank, treffen we de eigenaar Albert Calor en bedrijfsleider Ton. De Capellenaar Calor staat bekend als creatieve horecaondernemer en creatief ondernemen is precies dat wat nodig is in tijden van corona.
Binnen is het nog rustig op donderdagmorgen rond de klok van 11 uur, maar het terras van Restaurant-Wijnbar De Bank is al aardig gevuld. Albert kijkt tevreden rond: ‘Ondanks de ellende van de afgelopen tijd, vind ik het nog hartstikke leuk. We bloeien weer op en durven vooruit te kijken. Hoe onzeker de tijd ook is en hoe onduidelijk de regelingen vanuit de overheid ook mogen zijn.’
Horeca in tijden van corona
Albert Calor is eigenaar van de restaurant De Bank en het naastgelegen grand café In den Boekenkast. Albert is een actieve ondernemer die regelmatig activiteiten organiseert zoals bekende jazz-optredens. Het contrast was dan ook groot toen de grote lockdown werd aangekondigd en het van het een op andere moment stil werd in de twee horeca-zaken. ‘Hier waren we totaal niet op ingesteld. De eerste sluiting zijn we volledig dichtgegaan en hebben we besloten om ook geen afhaalmogelijkheid aan te bieden.’ Achteraf was dat niet de juiste keuze volgens Albert: ‘Ik heb werk laten liggen en het personeel raakte verder van elkaar verwijderd. De tweede lockdown hebben we het dan ook totaal anders aangepakt.’
‘Sfeer kun je niet in een doosje stoppen. Dat was de reden dat ik er de eerste keer niet aan wilde beginnen, legt Albert uit. Voordat we zijn begonnen met de take-way en het bezorgen, hebben we dan ook oneindig getest. Net zo lang tot we zeker wisten dat de kwaliteit van het eten gewaarborgd bleef.’ Op Instagram heeft het restaurant een tutorial geplaatst om te demonsteren hoe het diner geserveerd moest worden, zodat het eten het beste tot zijn recht zou komen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. ‘Tot de bezorging aan toe’, voegt bedrijfsleider Ton Udo hier aan toe. ‘We hebben dan ook geen bezorgdienst ingeschakeld, maar we hebben besloten om dit zelf op te pakken. Zo konden we personeel weer aan het werk zetten, waar we beiden genoegdoening uit haalden en tegelijkertijd is de band met onze klanten sterker geworden. Ineens kom je bij ze over de vloer. Daar hebben ze het tot op de dag van vandaag nog over.’ En zo is de take-away alsnog een succes gebleken.
De coronapas
Hoewel het restaurant inmiddels weer open is, zijn het nog steeds onzekere tijden in de horeca. Horecagelegenheden moeten om middernacht de deuren sluiten. ‘Blijkbaar komt het virus om 00.05 uur’, zegt Albert kritisch. Ook de QR-code, de zogenoemde coronapas, maakt het ondernemen er niet makkelijker op. ‘De aanvragen voor de zaalverhuur stromen weer binnen, maar waar doe je goed aan? Hoe ziet het beleid er na de volgende persconferentie weer uit? Wij worden geacht om onze klanten streng te controleren, maar in het winkelcentrum een stukje verder is niets aan de hand.’ Dat maakt het beleid zwalkend. ‘De horeca wordt nu gebruikt om mensen te dwingen tot vaccinatie, terwijl dit een vrije keuze moet zijn. Het wordt een vervelend verhaal op deze manier.’ Toch blijft Albert positief en heeft hij zin om de draad weer op te pakken. Zo worden er nieuwe evenementen gepland en krijgt het interieur weer een kleine upgrade. Precies daar waar de passie van Albert ligt.
Naast het runnen van zijn horecazaken, houdt de ondernemer zich graag bezig met het interieur van de restaurants. En dit zie je terug in het voormalig bankgebouw. Het karakteristieke interieur kleurt groen, blauw en bruingrijs. En de leistenen muren en open haard maken het geheel warm en knus. Je voelt je welkom voor een relaxte lunch of diner, waarbij aan alles wordt gedacht. Laagdrempelig genoeg voor een kop koffie en ruim genoeg om een knallend feest te organiseren. Hoewel niets je doet vermoeden dat je je in een voormalig filiaal van Fortis bevindt, is er een bijzonder detail behouden gebleven. De grote geldkluis die nu dienst doet als wijnkluis. In deze kluis worden meer dan 40 verschillende kwaliteitswijnen bewaard die allen per fles en per glas geschonken kunnen worden.
Samenwerking Ooms Makelaars
Vlak voor de corona-periode heeft Albert de kans gekregen om eigenaar te worden van de twee bijzondere panden. ‘Deze kans kon ik niet laten schieten, ook al kwam de kans zo’n 20 jaar te laat en in een onzekere periode. Ik huur al sinds 1996. Ik had het verzoek al zo’n vier keer eerder neergelegd, maar tot vier keer toe werd het ook afgewezen. In maart vorig jaar kreeg ik ineens de mogelijkheid om de panden aan te kopen en toen wist ik, ondanks het risico op dat moment: dit moet ik doen. Via een bevriende relatie kwam ik in contact met Ted Rommelse, van Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting. Ted is het eerste gesprek meegegaan en we waren echt positief verrast. We wisten dat we met hem de wedstrijd konden winnen. Deze man weet waar hij het over heeft en kan gesprekken voeren als geen ander. We hebben een vooroverleg gehad, waarna hij de onderhandeling heeft gedaan. Wij hoefden eigenlijk niets te doen. Ik ben echt onder indruk van zijn kennis en kunde. Het was niet makkelijk om in die periode een lening los te krijgen bij de bank, maar het is toch gelukt. Daar ben ik Ted onder andere erg dankbaar voor.
Calor Beheer B.V. heeft twee koopovereenkomsten gesloten voor ruim 750 m² horeca- ruimte in gebouw IJsselresidence aan het Stadsplein 1 en het Stadsplein 2-3 te Capelle aan den IJssel.
Capelse ondernemer van het jaar
Albert staat erom bekend dat hij niet bang is om risico te nemen en te investeren in nieuwe concepten, zoals destijds restaurant en wijnbar De Bank. Om deze reden won Albert in 2016 de prijs van Capelse ondernemer van het jaar. Albert werd geprezen om het feit dat hij heeft bewezen dat een goed concept houdbaar is. Een absolute prestatie in de vluchtige horecawereld, zo werd gezegd. Calor wordt gezien als een actieve ondernemer, die regelmatig activiteiten organiseert zoals de bij velen bekende jazz-optredens. Bovendien is Calor de langstzittende horecaondernemer aan het Stadsplein en actief betrokken bij alle ontwikkelingen rond de vernieuwing van het Capelse centrum.
‘Een prachtige prijs, al was het winnen wel een beetje eng’, zo legt Albert uit, die er niet van houdt om in de picture te staan. ‘Daar komt bij dat ik de prijs heb gewonnen, maar dat was niet mogelijk zonder mijn team. Ik stuur aan, maar we doen het samen. Ik luister ook echt naar de jongens, het is zo mooi om te zien hoe fanatiek ze zijn.’
Koper Calor Beheer B.V. werd bij de aankoop geadviseerd en begeleid door Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting B.V. Verkoper Havensteder is bij de totstandkoming van de verkoop begeleid door MRTN Makelaardij.
Het geheim tot succes
Een echt geheim tot succes is er niet echt. ‘Al is het belangrijk om dingen ook een keer anders te durven aanpakken. Wanneer je al heel lang in dezelfde winkel zit, ben je geneigd om voor het oude vertrouwde te gaan. Dat gebeurde ook toen ik de Bank net startte, ik kocht al snel dezelfde meubels als dat we In Den Boekenkast hebben. Daar schuilt het gevaar. Je moet niet bang zijn om te veranderen en af en toe ook buiten de gebaande paden denken. En hou ouder je wordt, des te moeilijker dat wordt. Daarom heb ik graag de jonge garde om me heen. Zij houden me wakker. Anders draai je al snel steeds hetzelfde liedje.’
Aan stoppen denkt Albert nog even niet. ‘Ik wilde het eigenlijk rustiger aan gaan doen, maar de corona periode heeft dit proces vertraagd. Al weet ik ook, niks is oneindig. In de toekomst hoop ik de boel dan ook te kunnen overdragen aan Robbert van Limburgh (bedrijfsleider In den Boekenkast red.) en Ton. Met hen heb ik alles opgebouwd. Ik zou het mooi vinden als zij de exploitatie van de restaurants zouden kunnen voortzetten.’