Ik wil mijn eigen woning verduurzamen

Ik wil mijn eigen woning verduurzamen

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 14 februari 2019

Verduurzamen: een onderwerp dat steeds vaker terugkomt en waar je eigenlijk niet meer om heen kunt. Ook met betrekking tot woningen wordt dit steeds belangrijker. Om hier een stuk bewuster over na te denken, hebben alle huiseigenaren in 2015 een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid ontvangen. Dit geeft aan hoe energiezuinig jouw woning op dit moment is. Ook is het verplicht om bij het (ver)kopen van een huis een definitief energielabel aan te vragen. Daarnaast worden alle nieuwbouwwoningen sinds 2015 opgeleverd met een EPC norm van 0,4, wat op dit moment gelijk is aan een energielabel A. Maar waarom is dit zo belangrijk? Naast dat we op deze manier een klein stukje meewerken aan een gezonder milieu, zorgt het voor een verhoging van het wooncomfort en kan het uiteindelijk ook nog eens aardig wat geld opleveren.

Waarom verduurzamen

Je kunt spreken van een energiezuinig huis, wanneer je beschikt over een groen energielabel. Dit is label A of B. Natuurlijk, door te voldoen aan deze eisen help je mee met minder CO2-uitstoot voor een beter milieu. Maar er zijn nog meer redenen om het te overwegen. Wonen in een energiezuinig huis is namelijk een stuk comfortabeler. Zo zorgt een goede isolatie en dubbelzijdig glas er onder andere voor dat je het in de wintermaanden en stuk minder koud zult hebben. Verder speelt een goede, constante ventilatie ook een grote rol in het aangenaam maken van je huis.

Vastgoedjournaal meldt dat het bij woningeigenaren echter ontbreekt aan kennis over de mogelijkheden om de verduurzaming van hun woning te financieren. Veel woningbezitters zijn mede daardoor terughoudend om over te gaan tot het verduurzamen van hun huis. Ook zien veel mensen het als een grote kostenpost, dan wel investering. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Een duurzame woning scheelt namelijk fors in de uiteindelijke energiekosten. Het geld wat je bespaart kan uiteindelijk erg hoog oplopen. Zo kunnen verwarmingen een stuk lager om dezelfde warmte te creëren en een goede isolatie zorgt dat de warmte niet wegglipt en er geen tocht binnen komt.

De mogelijkheden

Ben je benieuwd welke acties jij kunt ondernemen om jouw woning een stukje energiezuiniger te maken? Er zijn verschillende opties. Vaak maken aanpassingen in de isolatie (muur, deuren, dak, vloer), verwarming (ketel, boiler) en ventilatie al een groot verschil. Daarnaast heeft het vervangen van enkel glas voor dubbel glas ook een grote impact. Ook kun je denken aan de aanschaf van energiezuinige producten zoals een koelkast, wasmachine en droger. Wil je echt graag investeren en zoek je oplossingen op lange termijn? Denk dan bijvoorbeeld eens aan een warmtepomp of zonnepanelen.

Veel kosten?

Nee, uiteindelijk niet. Het kan het beste worden gezien als een goede investering. Zoals eerder gezegd scheelt een duurzame woning namelijk fors in de uiteindelijke energiekosten. Daarnaast zal de waarde van de woning ook flink stijgen. De overheid biedt overigens verschillende subsidies om het verduurzamen van je woning te stimuleren. De overheid wil het makkelijker maken voor consumenten om zelf duurzame energie op te wekken. Dit moet het aandeel van duurzame energie vergroten op het totale energieverbruik.

Benieuwd hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken met de juiste financiën? Er zijn genoeg opties voor alle wensen. Zo kun je overwegen om bijvoorbeeld een extra hypotheek aan te vragen. Bekijk de mogelijkheden eens op www.oomsfinancieeladviseurs.com of neem telefonisch contact op om jouw persoonlijke wensen en behoeftes te bespreken.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie