Huizenprijzen dalen sneller dan verwacht. Wat betekent dit voor jou?

Geschreven door Leonie de Wit op 1 februari 2023

In de afgelopen jaren hebben we te maken gehad met een opmerkelijke stijging van de huizenprijzen. De tijd dat de woningmarkt record op record verbrak, is voorlopig verleden tijd. Huizen worden goedkoper. Dat komt vooral door de stijgende hypotheekrente. En huizen die niet energiezuinig zijn, dalen nog harder in waarde. Wat betekent deze verandering voor jou?

Waar er tot voor kort nog aan de lopende band overboden werd, is de woningmarkt weer enigszins genormaliseerd. Belangrijkste oorzaak is de gestegen hypotheekrente en de daling van de koopkracht. Al sinds vorig jaar dalen de huizenprijzen op maandbasis. Zo was een woning vorig jaar gemiddeld ruim € 20.000 meer waard dan afgelopen maand. Over een langere termijn gezien is het niet gek dat de woningmarkt een stap terug doet. In tien jaar tijd zijn de prijzen met 95% gestegen. Zo kocht je in 2013 een woning voor gemiddeld € 217.000, dat was eind vorig jaar gemiddeld € 423.124.

Wat betekent dit voor jou
Wanneer je jouw droomhuis op het oog hebt en van plan bent om je huidige woning te verkopen, kan het een spannende tijd zijn. Je wilt immers een zo hoog mogelijk verkoopresultaat behalen. Of jouw huis minder waard is geworden is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe hoog is bijvoorbeeld de woningnood in jouw gemeente? Bij een hoge woningnood, dalen de prijzen minder snel. Ook is het afhankelijk van het type woning. Woon je in een starterswoning of een twee-onder-een-kap woning? En daarnaast telt het energielabel ook mee. De prijs van een woning met een hoog energielabel daalt minder snel dan een woning met een laag energielabel.

Wel of niet verhuizen
Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat je een huis koopt om er te gaan wonen. Je koopt een fijn thuis en een dak boven je hoofd. Wanneer je een huis koopt om er 30 jaar te blijven wonen, is de waarde van vandaag de dag niet heel relevant. Je kunt onmogelijk voorspellen wat er over 30 jaar gebeurt. Het gaat erom of je de lasten nu en in de toekomst kunt dragen. Wellicht is je huidige woning iets minder waard geworden, maar geldt dan ook niet voor de (grotere) woning die je gaat kopen? Daarbij weten we niet wat er in de toekomst gaat gebeuren, dus het juiste moment is altijd nu.

Ga voorbereid te werk
Voordat je stappen onderneemt, is het fijn om te weten waar je aan toe bent. Zo komen we graag langs voor een gratis waardebepaling van jouw huis. We vertellen je hoe de markt ervoor staat en wat dat specifiek betekent voor jouw woning. Aan de hand daarvan kunnen we samen een prijsstrategie bedenken. Bij Ooms geven we een reëel advies en gaan we tegelijkertijd altijd voor het beste resultaat. Ben je benieuwd naar jouw maximale hypotheek en wil je samen de mogelijkheden bespreken? Maak dan ook gelijk vrijblijvend een afspraak met Ooms Financieel Adviseurs.

Huizenprijzen dalen sneller dan verwacht. Wat betekent dit voor jou?
Leonie de Wit
Neem contact op met Leonie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Leer Emma Vizee kennen, Content Marketeer bij Ooms Makelaars

Leer Emma Vizee kennen, Content Marketeer bij Ooms Makelaars

In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie