Je huis verkopen met of zonder makelaar?

Je huis verkopen met of zonder makelaar?

Geschreven door Ferdi de Bruijn op 26 maart 2018

In een tijd van stijgende prijzen en een grote krapte op de woningmarkt horen wij regelmatig dat verkopers de woning zelf proberen te verkopen via onder andere social media. Het verkopen in deze markt is namelijk volgens velen ‘niet meer zo moeilijk’ nu de kopers zichzelf door middel van onder andere briefjes in de brievenbus melden. De verkoop wordt daardoor soms snel gerealiseerd en zonder tussenkomst van een makelaar beklonken, zodat er in eerste instantie geen extra kosten gemaakt worden zoals makelaarscourtage. Daarnaast heeft de verkoper vaak meer controle op het verkooptraject en een goede kennis van alle bewoners in de buurt.

Er kleven echter ook flinke nadelen aan het zelf verkopen van de woning. Het inschakelen van een makelaar is daardoor zeker aanbevolen om meerdere redenen:

1. De makelaar heeft een grotere vijver waarin gevist kan worden
Iedere makelaar beschikt over een zoekersbestand met daarin woningzoekenden. Door de kenmerken van een woning te combineren met de gewenste kenmerken die woningzoekenden opgegeven hebben worden er kopers uitgenodigd die écht geïnteresseerd zijn in de woning. Op deze manier kan een makelaar vaak van tevoren aangeven hoeveel kandidaten verwacht worden.

2. De makelaar zorgt voor een optimale presentatie van een woning
Doordat de makelaar veel ervaring heeft met het verkopen van verschillende typen woningen in de omgeving is er uitgebreide kennis van wat wel en niet werkt. De woning wordt met behulp van websites en social media aan de ideale doelgroep gepresenteerd.

3. De makelaar is de aangewezen persoon om de best mogelijke deal te sluiten
Bij grote interesse voor de woning is de makelaar bij uitstek geschikt voor de prijsonderhandeling. De ervaring van de makelaar in deze situatie zorgt vaak voor een hogere koopsom dan vooraf verwacht. Met name bij de snelle verkopen door de verkoper zelf is vaak niet de gehele markt benut waardoor niet de gunstigste verkoop is gerealiseerd. Dit kan zitten in de prijs, maar uiteraard ook in de bijkomende voorwaarden zoals financieringsvoorwaarden en opleveringstermijnen.

4. De makelaar verdient zichzelf terug
Naast het feit dat de makelaar het hele verkooptraject gaat verzorgen, wordt er ook vaak een hogere verkoopprijs gerealiseerd. Om hier optimaal van te profiteren is het aanbevolen dat de verkoper goede prestatietarieven afspreekt met de makelaar. Zo weet de woningverkoper zeker dat de makelaar er alles aan zal doen om de gunstigste transactie te realiseren.

Iedereen is vrij om te verkopen zonder makelaar, maar het is wel verstandig om van tevoren goed na te denken en bij jezelf na te gaan of je de expertise in huis hebt om het verkooptraject in goede banen te leiden en de best mogelijke deal te sluiten.

Wil je zeker weten dat je de juiste stappen zet en doorloopt bij het verkopen van je huis? Dan is het raadzaam om de hulp van de makelaar in te schakelen. Wij helpen je graag met de verkoop van jouw huis.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie