Hoe zit het met de dubbele lasten bij nieuwbouw?

Geschreven door Leonie de Wit op 17 juni 2024

Het moment waar je naar hebt uitgekeken is daar: er wordt gestart met het bouwen van je nieuwbouwhuis. Dit is ook gelijk het startschot voor het betalen van je nieuwe woning, terwijl je ook nog de kosten hebt van waar je nu woont. Hoe ga je daar zo verstandig mogelijk mee om?

Een huis bouwen kost tijd. Gemiddeld zo’n 12 tot 24 maanden. Je hebt in die tijd natuurlijk wel een plek nodig om te wonen. Tenzij dat bij je ouders of iemand anders is, heb je dus ook te maken met de huur van je huurhuis of hypotheeklast van je huidige koopwoning. Ondertussen betaal je ook al rente en aflossing voor je nieuwbouwhypotheek. Welkom dubbele lasten.

Dubbele lasten nieuwbouw
Als je deze dubbele lasten kunt betalen is het natuurlijk geen probleem. Als je spaargeld hebt, kun je die kosten bijvoorbeeld daarvan betalen. Of je houdt maandelijks genoeg over om een tweede hypotheek en/of de huur te kunnen betalen. Dit moet je wel kunnen aantonen bij de bank bij het aanvragen van de hypotheek. Het maandbedrag van je nieuwe hypotheek gaat in, zodra je naar de notaris bent geweest voor de aankoop van de grond. Je betaalt vanaf dat moment rente en aflossing over je hele hypotheek. Je krijgt hiernaast ook een rentevergoeding over het bedrag wat je in je bouwdepot hebt staan.

Dubbele lasten meefinancieren
Zolang je nog niet veel hebt betaald aan de aannemer, wat in het begin het geval is, krijg je een relatief hoge rentevergoeding. Er staat dan nog veel in je bouwdepot. Deze rentevergoeding kun je laten verrekenen met je maandlasten. De rentevergoeding is wel lager dan de rente over je hypotheek, want de grond betaal je direct en vaak ook een eerste aanbetaling aan de aannemer.

Ga je je woning verkopen met overwaarde? Dan is het ook mogelijk om de dubbele lasten volledig mee te financieren in je nieuwe hypotheek. De mogelijkheid om dubbele lasten mee te financieren verschilt per geldverstrekker. Vaak kun je maximaal4% van de koop-/aanneemsom meefinancieren voor renteverlies. Dit is niet altijd toereikend voor het gehele bedrag aan renteverlies en de aflossing over de hypotheek betaal je wel direct.

Daarnaast behoort dit deel van je hypotheek in de welbekende box 3. De rente zelf mag je eenmalig aftrekken van de belasting, echter de rente die je jaarlijkse over het leningdeel gaat betalen is niet fiscaal aftrekbaar. Het is gunstiger om de rente direct zelf te betalen als je hiervoor de mogelijkheid hebt.

Hypotheekrente meefinancieren
Of je nu van een huurwoning naar een koopwoning gaat, of al een koopwoning hebt: soms heb je de mogelijkheid om de hypotheekrente van je nieuwbouwhuis mee te financieren in je hypotheek. Je betaalt je hypotheekrente dan elke maand uit het bouwdepot en dat scheelt in je maandlasten. Het nadeel is wel dat je uiteindelijk een hogere hypotheekschuld hebt. Daarnaast is de rente over dit gedeelte van je hypotheek niet aftrekbaar. Het is dus verstandig om samen met je hypotheekadviseur te bekijken of dit een goed idee is voor jouw situatie.

Naast het meefinancieren van de hypotheekrente is de dubbele hypotheekrenteaftrek een manier om je woonlasten te beperken. De dubbele hypotheekrenteaftrek is alleen een voordeel voor wie van koop- naar koopwoning gaat.

Meer informatie
Dubbele woonlasten bij nieuwbouw zijn dus te beperken, afhankelijk van de situatie. Laat een hypotheekadviseur goed op een rij zetten welke lasten je kunt verwachten in de periode dat je twee huizen hebt. En houd er altijd rekening mee dat deze periode langer kan duren dan van tevoren gedacht.

Heb je hier een korte vraag over? Boek gelijk een korte afspraak in via de online agenda. Liever uitgebreider advies? We staan voor je klaar. Maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Hoe zit het met de dubbele lasten bij nieuwbouw?
Anniek Hoogstad
Neem contact op met Anniek