Hoe maak ik mijn huis duurzaam? Gebruik deze tips!

Hoe maak ik mijn huis duurzaam? Gebruik deze tips!

Er zijn velen manieren om je huur- of koopwoning duurzamer te maken, van groots tot klein. Welke stappen je ook neemt; het is altijd goed om er mee bezig te zijn. Want het is niet alleen beter voor ons klimaat, maar zeker ook voor je wooncomfort, de waarde van je koopwoning én - niet onbelangrijk - voor je portemonnee.

Als eerste is het goed om te weten hoe duurzaam je woning op dit moment is. Om daar achter te komen vraag je een energielabel aan. Sinds 1 januari kun je een veel meer uitgebreide versie van het energielabel laten opstellen door een inspecteur. Het kost ook iets meer, maar dan heb je nadien wel een mooi document in handen waarin alles beschreven staat op het gebied van duurzaamheid in jouw huis of appartement. Met dit document kun je precies zien waar er nog verbeteringen zitten, wat je daarvoor kunt doen en wat de kosten zijn.

Simpele tips om je huis duurzaam te maken:
1. Verlaag je energieverbruik door korter en minder heet te douchen en door de verwarming minder hoog te zetten. Wist je dat je met één graad lager al zo’n €80,- per jaar bespaart op je energierekening?

2. Vervang gloei- en hallogeenlampen door LED-verlichting. Als je twee gloeilampen vervangt bespaar je al ruim €40,- per jaar.

3. Stel de cv-ketel af op de zuinige of eco-stand. Bij de meeste ketels kun je dit zelf doen; vraag anders hulp aan de installateur. Daarmee bespaar je al gauw 20% van het gasverbruik. Bij een gemiddelde tussenwoning levert dat zo €200,- per jaar op.

4. Plaats tochtstrips op (onzichtbare) kieren bij ramen en deuren. Dan voorkom je dat een ongewenste luchtstroom in huis de warmte wegneemt, waardoor je nog harder moet stoken.

5. Installeer een waterbesparende douchekop. Daarmee is je warme douche nog even lekker, maar verbruik je als gemiddeld huishouden bijna 7.400 liter minder water per jaar!

Meer subsidie voor kleine energiebesparingen
De subsidiepot ten behoeve van kleine energiebesparingen, is onlangs verhoogd én is nu ook toegankelijk voor huurders! Demissionair minister Ollongren heeft dit besloten naar aanleiding van de grote populariteit. Kijk op de website van de Rijksoverheid wat je moet doen om de subsidie aan te vragen.

Wil je het grootser aanpakken?
Heb je de simpele tips al doorgevoerd en wil je nog meer teweeg brengen voor de duurzaamheid van je woning? Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van een zonneboiler, waterpomp, zonnepanelen, een vernieuwde muurisolatie of HR++-glas. De kosten van deze groene vormen van energie hoef je niet direct uit eigen zak te betalen, maar kun je bijlenen op de hypotheek.
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op en plan een adviesgesprek in met de hypotheekadviseur. Hij of zij kijkt naar jouw situatie en geeft een advies dat het best past bij jou. Het eerste gesprek is gratis. We helpen je graag!

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie