Hoe de scheepswerven aan de Oostdijk verdwenen én weer terugkwamen.

Van oudsher vonden er in Nederland allerlei industriële en bedrijfsmatige activiteiten plaats langs de rivieren. Denk daarbij aan zand- en grindhandel, houthandel, steenfabrieken en scheepswerven. Dat lag voor de hand vanwege de transportmogelijkheden over de rivier.
Inmiddels zijn veel van die activiteiten, en daarmee ook de gebouwen, verdwenen. Locaties zijn herontwikkeld voor woningbouw en heel soms zijn de vaak karakteristieke gebouwen blijven staan en zijn er appartementen in gerealiseerd.

In de Rotterdamse regio waren veel scheepswerven gevestigd langs de rivieren. Illustere namen komen naar boven: Verolme, Wilton Feyenoord, RDM, YVC, Boele Bolnes, om er een paar te noemen. Grote bedrijven met veel werkgelegenheid. Toen ondergetekende in 1978 in Slikkerveer ging wonen, leerde ik al snel dat het niet handig was om rond 16:00 uur via de dijk vanaf de Brienenoord naar huis te rijden. Dan was de werkdag op de werven ten einde en dan stond je stil. Op het hoogtepunt werkten er alleen bij Boele Bolnes al ca. 1.800 mensen!

In de jaren 80 van de vorige eeuw kwam de grote malaise in de scheepsbouw en werd een groot deel van de werven gesloten. De terreinen werden opgekocht door ontwikkelaars en investeerders om te herontwikkelen. Zo ook het terrein van de Machinefabriek van Verolme en de aangrenzende YVC-werf aan de Oostdijk in IJsselmonde.

Omdat herontwikkeling vaak een langdurig proces is, werden de gebouwen en terreinen tijdelijk geëxploiteerd. Vanaf die tijd is Ooms bij de verhuur betrokken. Er vestigden zich allerlei bedrijven op het terrein en er vonden diverse activiteiten plaats. De tijd streek voorbij en juist omdat veel terreinen elders verdwenen bleek er nieuwe vraag te ontstaan naar deze industriële complexen. Want waar vind je nog een loods met een bovenloopkraan met een hijsvermogen van 10 of 25 ton en met een hoogte van 15 meter onder de haak? Waar je een schip of een constructie vanuit de loods zo in het water of op een ponton kunt zetten?

Door veranderende omstandigheden zijn met de bestaande bedrijven op het terrein afspraken gemaakt voor gebruikelijk huurperioden en zijn er nieuwe huurders gezocht. Op dit moment worden er onder meer casco’s voor jachten (tot ca. 90 meter) gebouwd en secties voor schepen. Er is een scheepsreparatiewerf die altijd bezet is. Er worden high-tech bruggen en sluisdeuren gefabriceerd. Kortom: een deel van de werf heeft min of meer z’n oorspronkelijke functie weer terug. Een bijzonder project was onlangs de bouw van 18 drijvende woningen die vanaf de kade via een ponton naar de plek van bestemming zijn gevaren.

De verhuur van deze bijzondere gebouwen en terreinen, die weer schitteren in hun originele bestemming, levert wel een ‘Hollands Glorie’-gevoel op…

Op zoek naar bedrijfsruimte?
Kijk hier voor het volledige huidige aanbod bedrijfsruimten in de regio Rotterdam. Voor logistiek en industrieel vastgoed, maar onder andere ook voor winkel- of kantoorruimten. Schakel voor advies een ervaren vastgoedadviseur in! We helpen u graag.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Een internationale logistieke organisatie heeft ca. 18.000 m² aan verhard buitenterrein gehuurd in Raamdonksveer. Het terrein in Raamdonksveer zal worden gebruikt voor de opslag van...
Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Het voorstel Delftseblok is door de gemeente Rotterdam uitgekozen als winnaar van de openbare marktselectieprocedure Delftsestraat-West. Vier panden uit de Rotterdamse wederopbouwperiode worden...
Bekijk overzicht