Haal de herfst in huis

Haal de herfst in huis

Geschreven door Leonie de Wit op 3 oktober 2022

En zo was het ineens herfst. Hoewel het buiten wat kouder en guurder wordt, zijn de najaarskleuren van de natuur adembenemend en vooral warm. Tijd om het herfstpalet in huis te halen. Ben jij er al aan toe?

De kleuren in de herfst zijn fantastisch. Bruin, terrarood, okergeel.. Het geeft je woning direct warmte en je hebt meteen zin om lekker te cocoonen in je woning. Wanneer je deze kleuren combineert met zachte pasteltinten, of juist met diepe donkere tinten, creëer je een prachtig geheel waar je de donkere dagen wel mee doorkomt. De kleuren zijn bovendien tijdloos, waardoor je het ook in het voorjaar lekker kan laten zitten.

Voorkom een te donkere woning
Een kleine valkuil van de kleuren van de herfst is dat ze vrij donker zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met de lichtinval in je woning, om te voorkomen dat de kamer als een grot gaat voelen. Lichtinval kun je ook kunstmatig creëren en hoeft niet heel fel. Ook met schemerlampen en kaarslicht kom je heel ver. De combinatie van zacht sfeerlicht met het warme herfstpalet geeft direct een gevoel van gezelligheid. Als een warm nest waarin je wil wegkruipen.

Hoe pas je de herfstkleuren toe?
Ben je iemand die zijn hand niet omdraait voor het verven van een muur, verf er dan eens een in een warme herfsttint. Het is goed te betalen en vrij makkelijk zelf te doen. Let op de 60-30-10 regel. 60 procent van je interieur verf je bijvoorbeeld in een hoofdkleur, 30 procent in een kleur die daar dichtbij ligt en 10 procent wordt dan je accentkleur. Dit hoeft niet alleen om je wanden te gaan. Verf je wanden bijvoorbeeld in een taupe-achtige kleur, kies een statement piece zoals je bank die richting het bruin gaat en je accessoires mogen dan opvallen in bijvoorbeeld oker of terrarood. Je kan dit ook op één muur toepassen door drie kleuren aan te brengen.

Kun je de herfst ook op andere manieren in huis halen?
Niet iedereen gaat bij het wisselen van het seizoen direct met verf aan de slag. En met de stijgende energieprijzen, zijn we vooral op zoek naar warmte en wellicht het besparen van geld. Creëer extra knusheid (en warmte) met plaids, kussens van fluweel, wol of teddystof. Elke week een bos bloemen kan in de kosten lopen, in plaats daarvan kun je kiezen voor een mooie tak met bessen. Hout is ook een ontzettend mooi, warm materiaal dat goed bij de najaarssfeer past. En de open haard is natuurlijk de manier om minder te stoken. Met een rood wijntje onder een dekentje, voor de open haard, komen we de herfst wel door, toch?

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie