Ga je een huis kopen? Verricht zelf je onderzoek en voorkom nare verrassingen achteraf.

Het komt voor dat men na aankoop van een woning voor vervelende verrassingen komt te staan. Houtrot, asbest, lekkage onder de vloer, vocht tussen de ramen… Als verkoper dien je een vragenlijst in te vullen waarin je informatie geeft over dergelijke gebreken aan de woning, zodat de nieuwe bewoner op de hoogte is. Maar dit gaat dus wel eens mis en dan zit jij er als koper mee. Had de verkoper jou beter moeten informeren?

De verkopende partij dient alle kennis die hij heeft over de woning met jou als koper te delen. In de NVM-koopovereenkomst staat dat de woning de feitelijke eigenschappen moet bezitten die nodig zijn voor een normaal gebruik als woning. Er moet op een voldoende veilige manier geleefd kunnen worden zonder dat het woongenot wezenlijk wordt aangetast. Maar verkopers weten zelf ook niet altijd alles over hun woning.

Onderzoeksplicht
Als koper heb je daarom een onderzoeksplicht. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent om zo goed mogelijk alle details over de woning boven tafel te halen. Dat kan te maken hebben met de staat van onderhoud, zoals asbest en houtrot, maar ook met verplichtingen die bij het huis horen. Staan er bijvoorbeeld geen rekeningen meer open bij de gemeente? Doe jij als koper je onderzoek juist? Dan ben je volledig op de hoogte, kun je eventueel nog zaken laten verbeteren door de verkoper en zul je geen narigheid meer tegenkomen.
Dek jezelf in en doe onderzoek.

Stel vragen!
De verkoper heeft mededelingsplicht, wat wil zeggen dat hij alle gebreken die bij hem bekend zijn moet melden. Daarbij is hij verplicht om eerlijk antwoord te geven op al jouw vragen met betrekking tot de woning. Stel de verkoper dus vragen! Dit kun je ook door je aankoopmakelaar laten doen. Twijfelen jij en je makelaar daarna alsnog aan de bouwtechnische staat van de woning? Dan kun je altijd een bouwtechnische keuring laten uitvoeren.
Denk bij de juiste vragen aan: hoe goed is het huis onderhouden? Zijn er juridische verplichtingen? Wat staat er in het bestemmingsplan? Is de grond schoon? Is er sprake van erfpacht? Voor meer vragen en advies neem je contact op met jouw aankoopmakelaar! Hij of zij helpt je graag.


En neem de Ooms Checklist mee naar de bezichtiging
Download ‘m gratis, print het uit en neem ‘m mee naar elke bezichtiging. De Ooms Checklist helpt je overal aan herinneren, zodat je alles na één bezichtiging op een rijtje hebt. Zo, dan heb jij aan je onderzoeksplicht voldaan. Met Ooms heb je alles onder controle. Van A tot Z.

Ga je een huis kopen? Verricht zelf je onderzoek en voorkom nare verrassingen achteraf.
Nick Forger
Neem contact op met Nick

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Leer Emma Vizee kennen, Content Marketeer bij Ooms Makelaars

Leer Emma Vizee kennen, Content Marketeer bij Ooms Makelaars

In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de...
Bekijk overzicht