De veranderende werkplek: meer dynamiek, ontmoeten en samenwerken - in én na coronatijd.

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 8 juni 2021

Gastblog
Om jou nog beter te informeren én omdat we bij Ooms veel waarde hechten aan de band met onze relaties, vragen wij hen kennis te delen over onderwerpen vanuit hun specialisme. Deze keer: Mark Elderson, maker en ontwerper bij Sprank interieurprojecten, over de kansen van de veranderende werkplek.

Door de huidige toestand in de wereld is in ons land onder andere gebleken dat de werkomgeving meer is dan alleen werkplekken voor de werknemers. Het kantoor is ook een ontmoetingsplek van collega’s, een plek van inspiratie en een ontvangstlocatie voor klanten.
Maar kantoren staan grotendeels leeg. Thuiswerken is de norm en deze trend zal zich wel een tijd voortzetten. Met deze verandering worstelen veel organisaties. Vragen die we veel krijgen van organisaties zijn: ‘Hoe gaan we om met onze vierkante meters?’, ‘Hoe delen we onze werkruimtes goed in?’ en ‘Hoe kunnen we inspelen op de veranderde behoeftes van onze werknemers?’

Foto genomen door: Chiela van Meerwijk

Leer anders kijken naar de ruimte die je hebt
Tegen organisaties met leegstaande kantoorruimtes zeggen we anders te kijken naar die ruimte. Deze tijd is ook een mooie kans om erachter te komen wat écht nodig is om het perfecte kantoorlandschap te creëren voor je werknemers. Een landschap waarin iedereen optimaal en plezierig kan werken. Als medewerkers meer thuis blijven werken, betekent dit dat de vierkante meters anders ingericht kunnen worden of zelfs dat er minder ruimte nodig is. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van de organisatie. Scholen zullen naar schatting weer volledig overgaan naar fysieke lessen en in dat geval is het belangrijk dat het kantoor goed ingericht wordt voor als iedereen weer terug is. Daarbij moet je dan rekening houden met de 1,5 meter. Bij andere organisaties is gebleken dat het (deels) thuiswerken goed werkt en zij zullen het kantoor dus herinrichten.
De verwachting is dat er meer diversiteit aan werkruimtes nodig gaat zijn. Ofwel: een gevarieerder kantoorlandschap. Dit zal voor bedrijven ook noodzakelijk zijn om talent aan te houden en nieuw talent aan te trekken.

Tijd voor verandering
Bij Sprank zijn we al jaren bezig om organisaties te laten nadenken over en inzicht te geven in de mogelijkheden van een gevarieerd kantoorlandschap die verder gaat dan o.a. ‘open space’ of flexwerken. Een werkomgeving creëren die beter werkt, vraagt erom elkaar uit te dagen en te onderzoeken hoe we dit gezamenlijk voor elkaar krijgen. Door de veranderende wereld merken wij dat meer bedrijven dit gaan inzien.

Zo zien we bijvoorbeeld de wens om de kantoorruimtes aan te passen naar taak- of rolgerelateerde werkomgevingen in plaats van vaste werkplekken. Gedurende de dag hebben medewerkers namelijk verschillende behoeftes om hun werk uit te voeren. Dat kan zijn in teamruimtes om projectoverleggen te hebben of diverse vergadermogelijkheden uit te voeren, zoals videocalls, stand-ups, brainstorms of toolbox meetings. Het kantoorlandschap zal hierdoor om verandering vragen in vierkante meters en inrichting.

Bij gemeentelijke instellingen en dienstverleners zien we een groeiende behoefte aan zogenaamde hubs. Plekken in het land waar medewerkers i.p.v. van thuis toch geconcentreerd en in een andere omgeving kunnen werken. Deze pek zal ook de mogelijkheid bieden om in een team te kunnen werken gedurende één of twee dagen per week. In én na coronatijd.

Er is veel in beweging omtrent het thema ‘de veranderende werkplek’ en die beweging is positief. We kunnen af van de saaie kantoren. Meer dynamiek, ontmoeten en samenwerking in een fijne werkomgeving om zo een werkomgeving te maken die beter werkt, voor iedereen! Kortom: kansen voor ons als kantoorinterieuradviseurs én voor ons klanten.


- Mark Elderson

De veranderende werkplek: meer dynamiek, ontmoeten en samenwerken - in én na coronatijd.
Robbin Kroesbergen
Neem contact op met Robbin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Aangehuurd l ca. 18.000 m² buitenterrein te Raamdonksveer

Een internationale logistieke organisatie heeft ca. 18.000 m² aan verhard buitenterrein gehuurd in Raamdonksveer. Het terrein in Raamdonksveer zal worden gebruikt voor de opslag van...
Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Start ontwikkeling Delftseblok Rotterdam

Het voorstel Delftseblok is door de gemeente Rotterdam uitgekozen als winnaar van de openbare marktselectieprocedure Delftsestraat-West. Vier panden uit de Rotterdamse wederopbouwperiode worden...
Bekijk overzicht