De houten vloer, wij zijn fan, maar welk legpatroon kies je?

Geschreven door Leonie de Wit op 8 augustus 2022

De keuze voor een houten vloer is voor jouw nieuwe woning zo gemaakt. Het geeft warmte, is veelzijdig en zowel modern als elegant. Maar dan komt het moeilijke gedeelte: het legpatroon. Welke van deze vijf kies jij?

De Visgraat
Deze kennen we allemaal en is de klassieker onder de legpatronen. Dit legpatroon dateert uit de 16e eeuw en werd toen alleen gelegd voor de rijken. Vandaag de dag komen we dit patroon gelukkig in menig (nieuwbouw)huis tegen. Bij een visgraat vloer worden de planken in een hoek van 90 graden tegen elkaar geplaatst. Er wordt wel gezegd dat de naam verwijst naar de graat van een vis.

De Hongaarse punt
Dit legpatroon lijkt in eerste instantie op een visgraatpatroon. Het grote verschil is dat de planken bij een Hongaarse punt in een hoek van 45 tot 60 graden worden gelegd. Een vloer met een Hongaarse punt oogt net wat klassieker dan een visgraat vloer.

Bij een Hongaarse punt liggen de planken tegen elkaar aan. Hierdoor ontstaan er duidelijke lijnen in de vloer. Ga jij voor een net iets speelser effect? Wissel dan de kleuren van de planken. Zo krijg je scheurschakeringen in de vloer.

De Weense punt
De Weense punt zit tussen de visgraat en de Hongaarse punt in. Het verschil is dat de planken bij een Weense punt in een hoek van 60 graden worden gelegd. De Weense punt of visgraat worden vaak door een bies ingesloten. Een Weense punt oogt hierdoor een stuk rustiger dan een visgraatvloer.

De Walvisgraat
De opkomende trend van nu: de walvisgraat vloer. Het is familie van de visgraat vloer, zoals ook de naam al zegt en dankt zijn naam aan de bredere planken waarmee de vloer wordt gelegd. Voor deze vloer zijn een stuk minder planken nodig waardoor de walvisgraat zorgt voor een rustige uitstraling. Deze vloer straalt veel luxe uit, en is ideaal voor de iets kleinere ruimtes in huis.

Het Versailles patroon
Versailles is een klassieke patroonvloer en is zeer geliefd door de chique en elegante uitstraling. Terwijl het Versailles patroon vroeger voornamelijk gelegd werd in kastelen en landhuizen, passen architecten en stilisten de prachtige vloer tegenwoordig steeds vaker toe in het interieur van woningen. Ondanks dat het Versailles patroon in verschillende houtsoorten kan worden gelegd, wordt de vloer het meest gelegd met eikenhout. Voor eenieder die zich een koning te rijk wil voelen.

De houten vloer, wij zijn fan, maar welk legpatroon kies je?
Leonie de Wit
Neem contact op met Leonie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Leer Richard Berkhout kennen, Verhuurmakelaar bij Ooms Makelaars

Een voorstellen... In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat...
Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Leer Yorick Schipper kennen, Commercieel Medewerker bij Ooms Makelaars

Even voorstellen… In deze rubriek stellen we graag werknemers aan je voor die nieuw zijn bij Ooms óf gewisseld zijn van functie binnen de organisatie. Wie zijn ze, wat zijn...
Bekijk overzicht