De beste kleuren voor in de slaapkamer

De beste kleuren voor in de slaapkamer

Geschreven door Leonie de Wit op 28 september 2022

Welke kleur vind jij rustgevend of kalmerend? Kleuren doen iets met je gemoedstoestand. Waar sommige kleuren helpen ontspannen, geven andere tinten je wat meer spanning of negatieve energie. Wat zijn de beste kleuren voor jouw slaapkamer? We helpen je graag op weg.

Hoe wil jij je voelen in de slaapkamer? Dat is een belangrijke eerste vraag. Van bepaalde kleuren weten we dat ze je kalmeren en andere kunnen ons juist opladen. Ook kunnen kleuren zorgen voor negatieve energie. Dat heeft alles te maken met associaties. We associëren rood volgens de wetenschap met passie, geweld en gevaar, het is een activerende kleur. Bij blauw drijven onze gedachten af naar zeeën en meren, lucht en zelfs sneeuwvlokken, wat een verfrissend effect op onze geest heeft. Groen doet denken aan de natuur en heeft een bewezen kalmerende uitwerking op ons. Uiteindelijk zoek je voor de slaapkamer vaak rustgevende kleuren. En maak je van de slaapkamer een plek waar je je ontspannen en comfortabel voelt. Welke kleuren zorgen voor dat gevoel? Wij geven je de top 3.

Groen
Groen symboliseert de natuur en heeft volgens onderzoek daarom een geruststellend effect op mensen. De kleur groen schijnt zelfs angst te kunnen verdrijven en harmonie te brengen. Met name lichtgroen en geelgroen hebben een stressverlagende uitwerking op onze geest. Ook mintgroen, olijfgroen, saliegroen doen het goed. Ga je voor een groene slaapkamer? Overweeg om in plaats van verf voor een behang met een groen motief te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld ook op één muur voor wat meer diepte en een originele twist aan het interieur. Ook kun je kiezen voor kamerplanten in je slaapkamer om het groen meer te laten terugkomen.

Blauw
Op een goede tweede plek staat dan ook blauw als ultieme kleur voor in de slaapkamer. Van koninklijk blauw en hemelsblauw tot grijsblauw en marineblauw: deze kleur is slaapverwekkend. Blauw valt net als groen en paars onder de koele kleuren. Waar warme kleuren als rood, oranje en geel doen denken aan warmte en zonneschijn, herinneren koele kleuren aan water, lucht, ijs en sneeuw. Associaties waarvan de meeste mensen letterlijk afkoelen. Bovendien laat deze kleur zich heel goed combineren, bijvoorbeeld met poederroze, perzik, verschillende geeltinten en oranje.

Geel
De kleur geel in je slaapkamer zorgt voor een frisse uitstraling. Daarnaast is het een lichte kleur waardoor de ruimte wat ruimer lijkt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat geel je gelukkiger maakt. Hoewel je natuurlijk niets in de weg staat om voor een gele slaapkamer alle muren geel te verven, is iets subtieler, een sierkussen hier en daar, al voldoende om de kamer tot leven te wekken. We associëren geel met de zon, en dat doet ons automatisch denken aan warme dagen. Daarnaast voegt deze kleur ook veel warmte toe aan een ruimte. En met de natte en gure herfstdagen voor de deur, is dat

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie