De badkamer make-over: the do’s and don’ts

De badkamer make-over: the do’s and don’ts

Geschreven door Leonie de Wit op 17 november 2021

De simpele witte badkamer is niet meer van deze tijd. De badkamer van nu is allesbehalve saai en krijgt steeds meer kleur en karakter. Hoe mix je deze trends?

Ronde vormen zijn de trend van nu. De woonkamer is zachter van uitstraling geworden. Dit zie je terug in de afgeronde hoeken in banken, stoelen en andere meubels. En ook badkamers krijgen een steeds warmere en zachtere uitstraling. De badkamer oogt normaal wat hard, dankzij materialen als steen en vierkante tegels. Ook de douche is vaak vierkant en van glas, gecombineerd met staal. Hoe laat je de ronde vormen ook terugkomen in de badkamer?

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
De spiegel is de snelste manier om wat zachtheid te introduceren in je badkamer. Die zijn verkrijgbaar in allerlei ronde vormen, groot en klein. Maar heb je ook eens aan je badmat gedacht? Tegenwoordig heb je Berber-achtige lopers die je kunt gebruiken in plaats van een simpele badmat. Ze zijn wat groter, breder en zachter van materiaal. Een plant maakt de zachte uitstraling helemaal af. Ook met de vorm van de tegels kun je spelen. Hele grote tegels geven een luxe uitstraling, maar je kunt ook voor wat kleinere tegels gaan om een muur meer vorm te geven.

Visgraat, hexagon, schelpvormen...tegels in alle vormen en maten
De tijd van één soort tegel voor de vloer en wand is voorbij. De badkamertrend van nu combineert verschillende wand- en vloertegels en daarbovenop kun je kiezen voor weer een andere tegel op een accentmuur. Het is wel belangrijk om het bij maximaal 3 tegels te houden, ga voor 2 wat grotere tegels en kies voor 1 accenttegel op een klein gedeelte van een wand. Zo houd je de juiste balans. In een mediterrane badkamer kun je voor subtiele invloeden gaan zoals gekleurde visschub- of hexagon tegels.

Ton sur ton
Kort gezegd houdt ton sur ton in dat je voor een kleurenpalet gaat dat bestaat uit verschillende tinten van één kleur. De naam komt vanuit het Frans, waar het ‘tint op tint’ betekent. Een gestukte muur in een lichtbeige kleur, witte oud Hollandse tegels en een badkamermeubel in een tint donkerder dan de muur. Geen sterke contrasten, maar rust en balans. Waar begin je? Je begint bij het kiezen van de basiskleur voor de wanden en zoekt daar meerdere tinten van bij elkaar uit dezelfde kleurfamilie. Vaak is dit een beigetint, maar dit kan natuurlijk met alle kleuren. Zelfs met groen of roze.

Zijn er ook don’ts?
Badkamers hebben meestal veilige kleuren zoals wit en grijs. Vaak probeert men het gezelliger te maken met wat kleur in de accessoires. Denk aan felrode of blauwe handdoeken. Daar gaat het mis. Door het grote contrast werkt dat averechts. Probeer eenheid te creëren en houd rekening met de accessoires. Kies bijvoorbeeld voor handdoeken in dezelfde kleuren: grijsblauw, zachtroze of beige. En ook natuurlijke materialen doen het goed: een rieten wasmand of een houten kruk. Daarmee breng je evenwicht in je badkamer.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie