Blijvende toename in vraag naar kleine bedrijfsruimten

Blijvende toename in vraag naar kleine bedrijfsruimten

Geschreven door Martijn Vermin op 30 september 2020

Ondanks dat de coronacrisis zorgt voor negatieve berichtgeving omtrent ondernemers en kleine bedrijven, zien de specialisten van Ooms Bedrijfshuisvesting dat er nog steeds veel vraag is naar kleine bedrijfsruimten. In een voor velen lastige tijd, is het een bijzonder positieve verschijning. Kleine bedrijven timmeren goed aan de weg en in de e-commerce detailhandel breiden bedrijven zelfs uit.

De toenemende vraag naar de kleinere panden valt te wijten aan het feit dat het aantal zelfstandigen in Nederland de laatste jaren steeds hoger wordt. Sinds 2003 is deze groep toegenomen van 467.000 zelfstandigen tot 1,1 miljoen in 2020, wat 12% vertegenwoordigt van alle werkende mensen in Nederland. In de sector bouwnijverheid is de grootste toename te zien: een stijging van maar liefst 12,5% (cbs.nl).
Door deze groei is er bij Ooms Bedrijfshuisvesting steeds meer vraag naar kleine bedrijfsruimten, waar zzp’ers de opslag hebben en tevens kantoor houden om de administratie te doen. Ondanks de huidige tijd, blijft de vraag naar kleine bedrijfsruimten toenemen.
Een goed voorbeeld is de Bohrweg in Spijkenisse.
Lange tijd hebben hier meerdere units leeggestaan, maar sinds eind april verhuurde Ooms 6 units in deze straat. Ten tijde van het schrijven van dit artikel wordt zelfs de laatste unit verhuurd en heeft Ooms geen aanbod meer op de Bohrweg.

Naast de groeiende vraag naar kleine bedrijfsruimte vanuit vooral de bouwsector, is er ook een toename van het aantal e-commerce detaillisten merkbaar. De detaillisten hebben ruimte nodig om hun voorraad op te slaan die zij verkopen via de eigen website of bijvoorbeeld via Bol.com of Wehkamp. Maar niet alleen de kleine e-commerce detaillisten groeien, ook vanuit de grote ketens is er meer vraag naar opslagcapaciteit. Door de coronacrisis is het aantal online verkopen in een stroomversnelling gekomen. Het aantal verzonden pakketjes is met 11% toegenomen sinds het begin van de coronaperiode in maart van dit jaar (nos.nl).
Ooms bemiddelde dit jaar namens verkoper bij verkoop van een bedrijfsgebouw aan de Zeppelinstraat in Berkel. Alle units zijn voor oplevering verkocht en Ooms kreeg een aantal units in aanbod voor de verhuur. Inmiddels zijn er sinds juli al drie verhuurd en zijn en nog twee in aanbod. Een opvallende toename sinds coronatijd.


Bekijk hier ons aanbod bedrijfsruimten
Bent u als ondernemer opzoek naar een (kleine) bedrijfsruimte? Of uitbreiding van de huidige? De adviseurs van Ooms Bedrijfshuisvesting helpen u graag. Wij zijn volledig op de hoogte van wat de huidige markt te bieden heeft. Neem contact op via 010 – 424 88 88 of mail naar bog@ooms.com.


Bronnen: https://www.sendcloud.nl/coronavirus-ecommerce/
https://nos.nl/artikel/2332697-flinke-stijging-bezorging-pakketjes-bij-postnl-door-corona.html
https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-zzp/hoofdcategorieen/ontwikkelingen-zzp

Author: Maria van der Velde

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie