Twee werelden in één school

Twee werelden in één school

Geschreven door Robbin Kroesbergen

“De hele buitenkant is een monument, de kapel én het trappenhuis. Je moet wel van de charme van het gebouw houden,” zegt Harold Clabbers, senior projectcoördinator VORM, over De Rotterdamsche School. “Het dateert uit 1932 en is jarenlang een R.K. Lyceum voor meisjes geweest.” Dat verklaart de grote kapel die zichtbaar is aan de buitenkant van de school. “Naast de school zat een kloostergedeelte en de kapel. De meisjes kregen les van de nonnen uit het klooster.”

Van school naar woning

“Er hebben in het gebouw verschillende onderwijsinstellingen gezeten. De laatste jaren was het Albeda College de eigenaar.” TransVORM heeft het complex in 2015 van het Albeda College gekocht om het klooster, de kapel en het schoolgebouw te transformeren naar 39 koopwoningen en 5 kapelwoningen. Een uniek project volgens Harold.

Respect voor het monument

Hij vertelt dat de cultuurhistorische waarde van het schoolgebouw intact wordt gehouden door op voorhand een monumentenrapportage op te stellen. “In dat document worden de monumentale waarden bepaald en waar we rekening mee moeten houden. Deze waarden zijn een hard gegeven. De monumentale aspecten neem je mee om de kracht van de transformatie te versterken.” Zo blijft er op een plek in de school de gangstructuur intact vertelt Harold. “Zodra het klaar is en je loopt over die verdieping zal je altijd weten dat hier een school heeft gezeten.” Ook de ingang aan de Breitnerstraat, de officiële ingang van het Albeda College, wordt in ere hersteld. “Een vestibule met verlichting naar de monumentale trap.”

Slapen in een leslokaal

In De Rotterdamsche School komen er diverse woningen: lofts, maisonnettes, appartementen en herenhuizen. “De herenhuizen hebben een eigen ingang aan de Breitnerstraat, en hebben een tuin.” Door de verschillende woningen die in het gebouw worden gebouwd, is het echt een uitzonderlijk project. “In de oude gymzaal komen twee appartementen. Slaapkamers van andere appartementen worden verdeeld over leslokalen en er komen vier woningen in een kapel. Het is echt uniek wonen.”

Puzzelen met woningen

“Elke woning in De Rotterdamsche School is puur maatwerk. Niet alleen als het om de ontwikkeling gaat, maar ook het uitvoertraject en verkooptraject verschilt per woning.” De monumentale aspecten gecombineerd met de individualiteit per woning is volgens Harold het mooiste aan dit project. “De bouw is lastig. Er zijn ongeveer 14 niveauverschillen. Qua ontwikkeling is dat best een uitdaging. Het was daarom ook behoorlijk puzzelen om al die verschillende woningen te laten passen in hetzelfde gebouw. Volgens Harold is de transformatie veranderlijk. “Het is een oud gebouw, je weet niet wat je tegenkomt en of het daarna überhaupt nog past in het plan wat zo zorgvuldig is opgesteld. Maar dat maakt het tegelijkertijd een dynamisch traject.”

Schoolrooster uit 1952

Het is niets nieuws dat bij transformatietrajecten zoals deze er regelmatig verrassingen naar boven komen. “Bij het slopen van de gang vonden we een oud schoolrooster uit 1954, echt fantastisch! Die laten we inlijsten. Met die kleine dingen behouden we toch een beetje de herinnering van De Rotterdamsche School. Wanneer je door de gangen loopt zie je de oorspronkelijke religieuze beeldhouwwerken van de meisjesschool. “De beeldhouwwerken worden gerestaureerd en blijven ook in de nieuwe omgeving van de school in beeld,” vertelt Harold.

Wonen in een kapel

Een grote, hoge ruimte met een altaar, wijwatervat, oude biechthoekjes en de originele kapelbanken laten niets aan de verbeelding over. De kapel is een adembenemende verrassing in een grote school. Binnenkort zal de kapel getransformeerd worden naar 4 woningen. De glas-in-loodramen zijn eruit gehaald, maar worden teruggeplaatst zodra de kapelwoningen voltooid zijn. “Hier wonen is natuurlijk bijzonder. We hebben met de gemeente gezeten om de indeling vast te stellen. De historische waarde was hier een zeer belangrijk aspect.” Het balkon en de wenteltrap naar het balkon wordt behouden en geïntegreerd in een van de woningen vertelt Harold. De oude kapelbanken krijgen een nieuw onderkomen in de vestibule. En zo blijft de katholieke meisjesschool toch bestaan.

Voor wie

Het staat buiten kijf dat het een bijzonder project is. Omdat er zoveel verschillende typen woningen zijn, trekt dit ook een brede groep geïnteresseerden aan. “De variatie aan woonproducten zorgt voor een sterke diversiteit in potentiële bewoners. Gezinnen met kinderen, vijftigplussers en hardwerkende veertigers.” Wonen in De Rotterdamsche School betekent midden in het centrum wonen. Met eigen tuin of binnenplaats en parkeerplaats. “Voornamelijk zijn de woningen voor mensen in hun tweede of derde wooncarrière.”

Uniek wonen in het centrum

In het hart van het centrum van Rotterdam. Schuin tegenover het Westerpaviljoen en op de hoek van de Breitnerstraat staat het indrukwekkend schoolgebouw uit 1932. Jarenlang is dit de locatie voor het R.K. Lyceum voor meisjes Maria Virgo geweest. Haar authentieke uitstraling, donkere bakstenen en monumentale kapel blijft aan de buitenkant behouden. En de binnenkant is modern, duurzaam en uniek. Twee werelden gecombineerd in één schoolgebouw.

Voor meer informatie over De Rotterdamsche School ga je naar: https://vorm.nl/derotterdamscheschool

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie