Toch hypotheek voor duurhuurders

Toch hypotheek voor duurhuurders

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 26 mei 2021

Goed nieuws voor de duurhuurders. Bij een aantal hypotheekverstrekkers is het nu mogelijk om een hypotheek te krijgen, wanneer je kunt aantonen dat je al 2 jaar duur huurt. Zo kunnen ook starters die al jaren huren makkelijker een hogere hypotheek krijgen. Kom jij in aanmerking?

Grote kans dat je er één kent of er één bent: een duurhuurder. Dat ben je als je meer dan een derde van je inkomen aan woonlasten kwijt bent. Het gebeurt regelmatig dat mensen al jaren een dure huurwoning hebben en de maandlasten netjes betalen, maar niet in staat zijn om een koopwoning te kunnen financieren. Voor deze groep is er goed nieuws: ‘Als jij kunt aantonen dat je al twee jaar dure huur betaalt, dan kom je nu bij een beperkt aantal geldverstrekkers in aanmerking voor een (hogere) hypotheek,’ aldus Eric van Veen, hypotheekadviseur en directeur bij Ooms.

Wel dure huur, geen hypotheek

Wel een torenhoge, oftewel ‘dure’ huur kunnen betalen, maar een hypotheek aanvraag wordt afgewezen. De zogenoemde groep duurhuurders betalen geregeld flinke bedragen aan huur, soms wel meer dan 1000 euro per maand. ‘Terwijl ze niet in aanmerking komen voor een hypotheek met lasten van 750 euro per maand’, legt Eric uit. ‘Dat is wat krom. Strenge inkomenseisen maken het voor deze groep vaak onmogelijk om een passende hypotheek te krijgen, maar daar is verandering in gekomen.’ Met een maatwerkhypotheek, ook wel explain genoemd, kunnen geldverstrekkers afwijken van de standaard leennormen.

Voorwaarden maatwerkhypotheek

Uiteraard zijn hier een aantal voorwaarden aan verbonden. Alleen wanneer je kunt aantonen dat je voor een periode van minimaal twee jaar trouw de huur betaalt, kom je alsnog in aanmerking voor een (hogere) hypothecaire lening. Hierbij mag je niet hebben ingeteerd op je vermogen. Naast het hebben van een vast inkomen, is het belangrijk om te laten zien dat je over voldoende spaargeld beschikt om verantwoord de woning te kunnen kopen. Zo kun je ook de extra kosten betalen, die komen kijken bij het kopen van een huis en het bezit van het huis. Denk hierbij aan onderhoud, verzekeringen en gemeentelijke lasten. Dat is de reden dat de huurprijs niet een op een wordt omgezet in hypotheeklasten. De huurlasten min deze extra vaste lasten geeft de ruimte aan die besteed kan worden aan een hypotheek.

Niet alleen het inkomen is belangrijk, ook de uitgaven

Niet alleen het inkomen, maar ook de uitgaven van een aspirant-huizenkoper verdienen aandacht. ‘We kijken naar het netto-inkomen en de netto uitgaven. Oftewel, je moet kunnen aantonen dat je goed met geld overweg kunt. Alleen dan vinden wij het verantwoord om de aanvraag in te dienen bij de geldverstrekker.’ Om die reden vragen we je ook om het Nibud-formulier in te vullen. In dit formulier staan naast alle inkomsten en uitgaven, twee kolommen: één voor de huidige situatie en één voor de toekomstige situatie. Een hypotheek afsluiten leidt tot veranderingen in de inkomsten en de uitgaven van een huishouden en zo worden ook de extra kosten inzichtelijk gemaakt.

Denk jij in aanmerking te komen?

Betaal je op dit moment een hoge huur en zou je met minder hypotheeklasten per maand ook een woning kunnen kopen? Wellicht heb je bij een eerdere aanvraag zo’n twee jaar geleden een hypotheekberekening laten uitvoeren en een (passende) hypotheek tóen niet gekregen. Wanneer je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, nodigen we je van harte uit om eens terug te komen voor hypotheekadvies. We kijken graag naar de mogelijkheden waardoor jij als duurhuurder alsnog een woning kunt kopen.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Dan kun je altijd contact opnemen met onze adviseur, we helpen je graag!

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie