Steeds meer Rotterdammers verhuizen naar Dordrecht
25-04-2019

Steeds meer Rotterdammers verhuizen naar Dordrecht

Steeds meer Rotterdammers verhuizen naar Dordrecht
In het eerste kwartaal van 2019 tonen Rotterdam en Dordrecht een tegengestelde ontwikkeling. In Rotterdam neemt dankzij de nieuwbouw het aanbod toe, terwijl in Dordrecht het aantal aangeboden woningen juist is afgenomen. De gemene deler zit in het feit dat in beide gemeenten een afname van het aantal woningverkopen heeft plaatsgevonden ten opzichte van vorig jaar. Door het gebrek aan aanbod in Dordrecht zal dit naar verwachting verder doorzetten, terwijl het vele nieuwbouwaanbod in Rotterdam waarschijnlijk in 2019 als aanjager van de verkoopcijfers gaat fungeren. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2019 van Ooms Makelaars (partner in Dynamis).

Kwart van de aangeboden woningen is nieuwbouw in Rotterdam

De Rotterdamse woningmarkt wordt gekenmerkt door de vele nieuwbouwontwikkelingen. Maar liefst een kwart van het aanbod betreft nieuwe woningen. Het aantal verkopen van dit soort woningen blijft van een aanhoudend hoog niveau. In Dordrecht is dit beeld minder constant, door het kleinere woningaanbod hebben individuele projecten een grotere impact om het aandeel. Momenteel is een op de acht aangeboden woningen nieuw in Dordrecht.

Rotterdamse woningen € 1.000 per vierkante meter duurder in drie jaar tijd

De hoge marktdynamiek heeft tot forse toenames van woningprijzen geleid. Dordrecht volgt de gemiddelde landelijke ontwikkeling, waardoor een vierkante meter woonruimte in de gemeente circa € 550 duurder is dan drie jaar geleden. Rotterdam kent echter een sterk bovenmatige prijsstijging, waardoor een vierkante meter in deze periode maar liefst € 1.000 meer waard is gewonden. Deze prijsverschillen vormen een belangrijke aanleiding voor de toegenomen verhuisstroom van Rotterdam naar Dordrecht. In 2018 is circa een op de dertien verkochte woningen in Dordrecht door een huishouden uit Rotterdam gekocht.

Bekijk hier de rapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2019 Rotterdam en Dordrecht

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.